Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


Una nova llei per a impulsar la mediació en l'àmbit civil

Notícies Jurídiques


30 GEN 2019

 

Una nova llei per a impulsar la mediació en l'àmbit civilTres socis de Ecix Group deixen la signatura per a desenvolupar CSV ConsultingUría, Linklaters i Garrigues, líders en fusions i adquisicionesMadrid cerca convertir-se en la capital internacional del DerechoSucesiones i donacions de residents anés de la UE i del EEE, canvi jurisprudencial a la vista?

Una de les novetats més importants de la reforma és que imposarà aquest sistema de resolució en matèries com les negligències professionals i en les reclamacions inferiors a 2.000 euros.

El col·lapse de la Justícia i la lentitud de la mateixa és una de les raons per les quals la UE i el Govern espanyol porten anys tractant d'impulsar la mediació en el nostre territori. Aquesta novetat antiga, com la defineix José Amérigo Alonso, secretari general tècnic del Ministeri de Justícia, pot convertir-se enfront de certs assumptes en una solució flexible, àgil i econòmicament interessant.

Segons l'expert, que veu aquest sistema com el millor instrument per a mantenir les relacions de les parts enfrontades en un conflicte, és necessari fer un pas endavant per a tractar de promoure la cultura de la mediació al nostre país. "La Llei 5/2012, de Mediació en Assumptes Civils i Mercantils no ha aconseguit els objectius que s'havia fixat i, per aquesta raó, el Govern ha decidit desenvolupar l'avantprojecte de llei d'impuls de la mediació", va explicar Alonso en una jornada informativa que va tenir lloc en el Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE).

Per al secretari general tècnic de Justícia és essencial que, amb aquest canvi normatiu, se superi el vigent model de mediació exclusivament voluntari i que, a través d'aquesta eina, es desjudicialitzin determinats assumptes de dret privat. Tot això, va assegurar Alonso, tindrà una conseqüència: s'aconseguirà descongestionar la càrrega de treball dels òrgans jurisdiccionals.

L'avantprojecte de llei, que hauria d'entrar en vigor dins de tres anys, una vegada aprovada, pretén donar un impuls definitiu a la mediació en l'àmbit civil. No obstant això, aquesta reforma també implicarà la modificació de normatives importants com la d'Assistència Jurídica Gratuïta, la d'Enjudiciament Civil, així com la de Mediació en assumptes civils i mercantils.

Canvis normatius

Llei d'Enjudiciament Civil. En aquest cas, les principals modificacions se centren en fixar la confidencialitat de la informació que s'utilitzi durant l'acte de mediació, per a protegir aquestes proves si el cas acaba arribant als tribunals, i a assentar la mediació extrajudicial o prèvia i la intrajudicial. Sobre aquest últim assumpte, i quan es tracti d'un intent de resolució extrajudicial, es reformarà la llei per a incloure l'exigència d'acompanyar a la demanda d'una certificació o còpia simple de l'acta aixecada pel mediador. Respecte a les mediacions intrajudiciales, el canvi se centrarà en atorgar al jutge discrecionalitat perquè, després d'analitzar el cas i si ho considera oportú, decideixi derivar el cas a mediació.

Llei d'Assistència Gratuïta. Abans d'entrar a explicar els principals canvis que caldria introduir en la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta, José Amérigo Alonso va comentar que "la modificació d'aquesta normativa no pot suposar un impediment per a gaudir de l'assistència jurídica gratuïta quan li correspongui a la persona afectada". El secretari general tècnic va destacar en tot cas que en aquest apartat s'inclourà la intervenció d'un mediador en dos supòsits: quan la mediació sigui pressupost processal per a l'admissió de la demanda -en certes matèries caldrà recórrer a aquesta eina abans d'arribar al tribunal- i quan la mediació resulti de la derivació judicial.

Llei de Mediació. La reforma necessària d'aquesta norma passa per "ampliar el termini de durada de l'efecte suspensiu de la mediació a trenta dies naturals; desenvolupar les condicions per a exercir com a mediador -caldrà inscriure's en un registre-; i establir una sèrie de matèries respecte a les que s'obliga les parts a intentar la mediació amb caràcter previ a la via judicial", va resumir Alonso.

Obligatorietat

Segons va sintetitzar el secretari general tècnic del Ministeri de Justícia, la mediació serà obligatòria en els casos de responsabilitat per negligència professional; en les successions; en la divisió judicial de patrimonis; en els conflictes entre socis; en les disputes relacionades amb la propietat horitzontal i comunitats de béns; en els contractes de distribució; en les reclamacions de quantitat entre persones físiques inferiors a 2.000 euros; i en els assumptes de protecció dels dret a l'honor, la intimitat o la pròpia imatge, entre altres.

Falta de cultura en Europa

Alonso va destacar la falta de cultura de mediació que existeix en el Vell Continent i el va il·lustrar en citar un estudi elaborat per la UE que mostra que en 19 dels 28 Estats membres -entre altres, Espanya- només es realitzen 2.000 mediacions a l'any.

Font: expansion


últimas noticias

Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


LexNET es renova amb una versió més senzilla, accessible i atractiva per als seus usuaris

23 ABR 2024

L'aplicació APPLexNET permet visualitzar notificacions i trasllats de còpies pendents de ...


DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475