Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


Mediació, diàleg, consens… els operadors de la justícia busquen solucions davant el conflicte

Notícies Jurídiques


02 JUL 2025

El pols entre jutges i ministeri amenaça amb asfixiar als recentment constituïts tribunals d'instància, submergits ja en una mar d'expedients a la vora del col·lapse. El símil és conegut, gairebé tòpic: la justícia s'assembla a aquest malalt crònic que sobreviu amb prou feines i que, de tant en tant, necessita de vigilància intensiva. Lletrats de l'Administració de Justícia, advocacia i procura, són tots ells actors essencials que reclamen ser escoltats i formar part del diàleg en la cerca d'un remei que no arribi massa tard.

Els col·lectius coincideixen en el diagnòstic: la justícia necessita més mitjans, diàleg i modernitzar-se sense perdre el rigor i la qualitat tècnica que és inherent a la tutela judicial dels ciutadans. Els tribunals acumulen “quatre milions de casos pendents i 10.000 milions d'euros retinguts en execucions”, denuncien des de la procura.


Procuradors

Les tensions no ajuden, per això, els procuradors es van oferir immediatament a intervenir en el conflicte a través del seu Institut de Mediació. Alberto García Barrenechea, degà del col·legi de procuradors de Madrid i secretari del Consell General de Procuradors d'Espanya, subratlla que volen facilitar el diàleg per a evitar “la confrontació i la judicialització del conflicte”. La procura confia que aquesta via “podria contribuir significativament a millorar el projecte de llei orgànica publicat el passat 22 de maig” que afecta l'accés a la judicatura i fiscalia.

Des de l'experiència que els brinda prendre diàriament el pols en els tribunals, els procuradors advoquen per mantenir el sistema d'oposició com a pilar d'accés a judicatura i fiscalia, garantia de “igualtat i mèrit”. La procura valora positivament la implementació de beques pública per a “anivellar oportunitats” i la digitalització del procés, sempre que no impliqui rebaixa d'exigències. “Cal evitar portes posteriors sense filtres objectius com el quart torn”, subratlla García Barrenechea. L'accés de jutges per “entrevistes i avaluació de trajectòries introdueix biaixos ideològics i ens genera dubtes”, afirma el degà.

Advocacia


El Consell General de l'Advocacia (CGAE), com a representant del col·lectiu jurídic més nombrós, està seguint molt de prop el conflicte. El seu president, Salvador González, s'ha reunit amb les associacions de jutges i aposta pel consens per a modernitzar el sistema de 1985 sense posar-lo en risc. Més enllà de les reformes en marxa, González mostra la seva preocupació per “el qüestionament recurrent per part de la política dels pronunciaments dels jutges”, que “perjudica la imatge del conjunt i oculta els veritables problemes del sistema, com els retards i la situació de la justícia gratuïta”.

L'Advocacia reconeix aspectes positius en la reforma, però qüestiona uns altres. “Defensem el mèrit i la capacitat com a fórmula per a comptar amb professionals de qualitat”, resumeix González. “És important reflexionar sobre si la nostra Administració de Justícia pot suportar tants canvis en tan poc temps i analitzar si existeixen els mitjans digitals i organitzatius necessaris i adequats en cada territori”, apunta el president, que troba a faltar planificació i programació.



L'Advocacia ha lamentat aquest dilluns “els danys inqüestionables causats pel primer dia de vaga de jutges i fiscals”. Des del CGAE han alertat que les “desenes de milers d'assumptes afectats ja no es resoldran durant 2025, la qual cosa complicarà encara més la situació d'un sistema judicial amb gairebé vuit milions d'assumptes pendents”.

L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Madrid (ICAM) també segueix amb lupa el pols. El degà de la institució, Eugenio Ribón, ha posat a disposició els seus col·legiats un model per a poder reclamar una indemnització al Ministeri de Justícia pels perjudicis soferts a conseqüència d'una possible suspensió d'assenyalaments judicials durant els dies de vaga. Des del col·legi s'exigeix informació “clara, anticipada i accessible sobre la celebració o suspensió de les actuacions judicials programades”. El primer dia de vaga ja hi ha hagut testimoniatges de ciutadans i advocats que s'han desplaçat en va al jutjat per a celebrar un judici que ha estat cancel·lat a última hora.

Ribón comparteix amb els jutges dubtes sobre la reforma: “Tal com està redactada la norma, s'obre la porta a una discrecionalitat preocupant en l'accés a la carrera judicial”. El degà tem que el model d'accés a la judicatura “estigui subjecte a criteris no prou objectius”, que afecti no sols els aspirants, sinó “a la percepció d'independència del Poder Judicial i a la confiança ciutadana”. Si no es lliga en curt el conflicte, adverteix, “pot suposar la paralització de centenars d'actuacions processals i afegir més retards a una justícia que ja sofreix importants colls d'ampolla”. Des del col·legi subratllen: “Qualsevol reforma ha de reforçar i no afeblir la independència del jutge, la neutralitat del fiscal i l'equilibri del procés”.

Durant el primer dia de vaga, el ICAM va registrar un 48,8% de procediments suspesos, dada recollida en un informe detallat publicat aquest dimarts.

Lletrats judicials


Els lletrats de l'Administració de Justícia (LAJ), per part seva, també temen que les mesures que s'adoptin en la reforma incideixin en la independència judicial. “No podem compartir la reforma que es planteja en el sistema d'ingrés, perquè considerem que l'actual és el que assegura amb major rigor que aproven els millors”, afirma Ernesto Casado, president del Col·legi Nacional de Lletrats de l'Administració de Justícia (CNLAJ). El col·legi rebutja així mateix l'ingrés de jutges substituts “que manquen de la preparació necessària i que no han passat per sistemes objectius de selecció”. Cal recordar que aquest col·lectiu també s'ha enfrontat al procés d'estabilització dels LAJ substituts. “Ens vam veure obligats a recórrer davant els tribunals la convocatòria d'ingrés”, compte. Amb aquesta mesura van aconseguir la suspensió cautelar de les proves.

Des de CNLAJ demanen més temps per a implementar els canvis estructurals en l'organització dels tribunals. Alguns òrgans judicials, compte Casat, encara es veuen “obligats a continuar tramitant en paper”.

I és que la vaga de jutges coincideix amb l'entrada en funcionament dels primers 315 tribunals d'instància, que substitueixen als anteriorment coneguts com a jutjats mixtos. “El conflicte ens afecta atès que pot causar suspensions i retards”, reconeix Juan José Yáñez, portaveu de la Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justícia (UPSJ). “Amb independència del concret model d'accés que s'estableixi a les professions jurídiques, inclosa la de lletrats, és necessari que aquest sigui estable, prolongat en el temps i que s'assegurin unes convocatòries suficients anuals, reclama Yáñez, qui demana més mitjans i formació.

 

Font: cincodias.com


últimas noticias

Entren en funcionament els primers 315 Tribunals d'Instància

02 JUL 2025

  Es posen en marxa també 4.818 Oficines de Justícia L'Administració preveu un estalvi ...


El BOE, ara sí, a l'abast dels juristes: Justicio llança una nova manera de consultar-ho fàcil, àgil i gratuïta

25 JUN 2025

El que durant dècades va ser un dels grans reptes silenciosos del sector legal per fi ha estat resolt. El ...


El Ministeri habilita una plataforma digital per a acreditar l'intent d'acord abans d'iniciar un procés judicial

27 MAI 2025

    Los documentos proporcionados por PIMASC podrán ser presentados ante el órgano judicial, ...


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475