Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


El president del TS i del CGPJ urgeix una gran reforma organitzativa de la Justícia davant la situació de col·lapse de molts òrgans judicials

Notícies Jurídiques


21 JUN 2018


Carlos Lesmes afirma que més del 60 % dels Jutjats estan “clarament sobrecarregats” i diu que si la situació es perllonga “pot provocar que el propi sistema es ressenti”. Lesmes confia que la renovació dels vint vocals del CGPJ i del seu president, que s'activarà en unes setmanes, es desenvolupi “dins dels terminis establerts per la llei”. “El Poder Judicial està donant sobrades mostres d'independència i de responsabilitat a l'hora de donar resposta als reptes als quals s'enfronta l'Estat de Dret”, diu en la seva compareixença al Congrés dels Diputats. El president del TS i del CGPJ demana que s'atenguin les “legítimes reivindicacions” dels membres de la Carrera Judicial per millorar les seves condicions de treball

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha advertit avui de la situació de “col·lapse” de molts dels òrgans judicials espanyols i ha urgit a “abordar les grans reformes estructurals de la nostra Justícia, que sempre, per uns motius o uns altres, acaben postergades”.

“Mentre no es dugui a terme una gran reforma organitzativa de l'Administració de Justícia, difícilment seran superables les actuals ineficiències que impedeixen que els grans indicadors d'assumptes pendents, taxes de resolució o temps mitjans de resposta experimentin millores significatives”, ha assenyalat Lesmes durant la seva compareixença en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats.

El president del Poder Judicial, que ha adonat de l'estat, funcionament i activitat dels Jutjats i Tribunals amb dades actualitzades a 31 de desembre de 2017, ha afirmat que el sistema de Justícia, “almenys quant a la capacitat global per absorbir amb agilitat la càrrega de treball que entra, no ha experimentat grans millores en els últims anys”.

“La nostra litigiositat segueix sent elevada si la comparem amb la dels països del nostre entorn, i encara que els nostres jutges, gràcies al seu esforç, portaven diversos anys sent capaços, a nivell global, de resoldre més assumptes dels quals ingressaven, aquesta és una situació difícilment sostenible en el temps”, ha assenyalat.

Lesmes també ha considerat “difícilment suportables” les situacions de col·lapse de bona part dels òrgans judicials i ha recordat que, segons un estudi realitzat pel Servei d'Inspecció del CGPJ, “gairebé el 60 per cent dels nostres Jutjats es troben clarament sobrecarregats”, mentre que uns altres no aconsegueixen la càrrega de treball fixada com a assumible.

“Aquesta situació de col·lapse en molts òrgans i, en tot cas, de desequilibri en el conjunt del sistema, si es manté de forma prolongada en el temps, pot provocar que el propi sistema es ressenti, com de fet pot estar ocorrent”, ha conclòs.

Reformes pendents

Davant aquesta situació, el president del TS i del CGPJ ha subratllat que “segueix estant pendent la gran reforma organitzativa de la nostra Justícia”, que hauria d'anar acompanyada de la modernització de certs aspectes de la legislació processal, “molt especialment en l'ordre penal”.

“Segueix estant pendent, sense perjudici de la introducció de reformes parcials de la utilitat de les quals no dubto, la reforma global i definitiva de la nostra Llei d'Enjudiciament Criminal. És necessari estudiar el model en el seu conjunt, modernitzar la recerca penal, establint un nou disseny d'enjudiciament criminal que conjugui adequadament, com en altres models de Dret comparat, les garanties processals amb la celeritat”, ha dit.

Lesmes també ha advocat per “seguir avançant en la plena implantació de la digitalització de la nostra Justícia”, corregint les deficiències detectades, i ha demanat no oblidar “la dotació de mitjans”.

“Cal invertir en Justícia, i fer-ho de manera suficient i amb una adequada planificació, conjuminant i coordinant esforços entre les diferents Administracions implicades”, ha afegit.

Independència judicial

El president del TS i del CGPJ ha assenyalat durant la seva intervenció al Congrés que “diferents esdeveniments han exigit del Consell que, fins a en vuit ocasions en els últims nou mesos, hagi fet públics comunicats o declaracions institucionals exigint respecte pel principi d'independència dels jutges i recordant que es tracta d'una de les garanties més bàsiques que l'Estat de Dret proporciona a la pròpia societat”.

A més, l'òrgan de govern dels jutges ha estimat durant aquest mandat diverses sol·licituds d'empara elevades per membres de la Carrera Judicial, “una vegada constatat que s'estaven produint circumstàncies que pertorbaven greument l'exercici independent de la funció jurisdiccional”.

Per tot això, Lesmes ha instat a “prestar la màxima atenció, sempre, als principis de col·laboració, respecte i lleialtat institucional” i ha subratllat que “en res i a ningú ajuden actituds tendents a desacreditar davant la societat la legitimitat de les nostres institucions, doncs la fortalesa d'aquestes està directament vinculada amb el progrés i la convivència pacífica”.

“Així ho creiem en el màxim òrgan de govern del Poder Judicial i així ho hem expressat públicament sempre que ha estat necessari. Un Poder Judicial que ha donat i està donant sobrades mostres d'independència i de responsabilitat a l'hora de donar resposta als reptes als quals s'enfronta el nostre Estat de Dret”, ha conclòs.

Millorar les condicions de treball dels jutges

El president del TS i del CGPJ també ha dit davant els membres de la Comissió de Justícia que és necessari “prestar la deguda atenció a les legítimes reivindicacions que en aquests moments estan reclamant els membres de la Carrera Judicial” i que els van portar recentment a convocar una jornada d'atur.

“Cal millorar, en la mesura del possible, les seves condicions de treball i respondre adequadament a l'especial dificultat que comporta la seva labor, doncs amb això estarem afavorint la qualitat d'un servei que és peça fonamental per al funcionament de l'Estat de Dret”, ha afirmat Lesmes, que ha citat, entre altres reivindicacions, les retributives i les relatives a la protecció social, les càrregues de treball o els mitjans materials.

També ha fet referència als permisos i llicències, recordant que es troba en tramitació al Congrés un projecte que restitueix als jutges els drets perduts en aquest àmbit i confiant que tiri endavant “perquè, simplement, és el just”.

Finalment, el president del Poder Judicial ha advocat per establir un nou disseny de la Carrera Judicial –que haurà de ser recollit per la Llei Orgànica del Poder Judicial- que afavoreixi i premiï de manera real “la formació, l'especialització i l'excel·lència, objectivant clarament els mèrits que donin accés a les altes instàncies judicials i als llocs governatius”.

Renovació del CGPJ

Carlos Lesmes ha anunciat que en unes setmanes s'activarà el mecanisme que estableix la Llei Orgànica del Poder Judicial per procedir a la renovació dels vint vocals que integren l'òrgan, els qui, una vegada nomenats, hauran de triar un nou president.

“La renovació de les institucions, senyories, és necessària. Per això confiem que el procés de renovació del màxim òrgan de govern del Poder Judicial, procés del que són protagonistes, precisament, les Corts Generals, es desenvolupi amb absoluta normalitat i dins dels terminis establerts per la llei”, ha dit el president del TS i del CGPJ davant els diputats que integren la Comissió de Justícia.

Davant la finalització el proper mes de desembre del mandat de l'actual Consell, Lesmes ha fet balanç de les actuacions desenvolupades per tractar d'aconseguir els objectius que va traslladar a la Càmera en la seva primera compareixença després d'assumir el càrrec.

Així, ha assenyalat que el CGPJ s'ha convertit en un referent en matèria de transparència, rebent per això el reconeixement del Consell de Transparència i Bon Govern o del Consell General de l'Advocacia; i que ha complert amb el mandat d'austeritat que ha de regir el funcionament de totes les institucions públiques, com a prova la reducció del seu pressupost en el període 2013-2018 en un 8,21 per cent –disminució que ha superat el 40 per cent en les partides destinades a alts càrrecs-.

El president del TS i del CGPJ també ha recordat que l'actual Consell ha afavorit que el contacte amb els membres de la Carrera Judicial i amb les associacions professionals sigui el més directe i freqüent possible, mantenint ell mateix trobades directes amb més d'1.500 jutges i magistrats; i ha destacat el treball realitzat en matèria de protecció social, amb l'engegada del primer Pla de Prevenció de Riscos Laborals de la Carrera Judicial; o la regularització de la situació dels gairebé 400 jutges –el 8 per cent del total- que a l'inici del seu mandat es trobaven en expectativa de destinació.

Lesmes ha fet referència així mateix a iniciatives com la creació de la Unitat de Suport per a Causes per Corrupció (UACC), que en una mica més de tres anys de funcionament ha tramitat desenes de mesures de suport als jutges i magistrats que investiguen delictes de corrupció; a l'impuls donat a la formació dels membres de la Carrera Judicial, especialment en matèries com la violència de gènere, menors, cooperació internacional o discapacitat; o al fet que, per primera vegada, els jutges espanyols comptin amb un codi ètic propi –denominat “Principis d'Ètica Judicial”- en l'elaboració de la qual van participar les associacions judicials, membres no associats de la judicatura, experts i representants dels Tribunal Superior de Justícia.

Aquests avanços s'han aconseguit “gràcies a la implicació i lliurament demostrades pels vocals del Consell, als qui és just agrair el treball realitzat”, ha dit el president del Poder Judicial, que ha subratllat l'alt nivell d'acord i consens que ha existit en la institució, com demostra que el 79 per cent dels 1.202 acords adoptats pel Ple des de desembre de 2013 l'hagin estat per unanimitat o assentiment o que el 92 per cent dels 216 nomenaments discrecionals efectuats fins avui ho anessin per unanimitat o majoria qualificada.



Autor: Comunicació Poder Judicial


últimas noticias

Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


LexNET es renova amb una versió més senzilla, accessible i atractiva per als seus usuaris

23 ABR 2024

L'aplicació APPLexNET permet visualitzar notificacions i trasllats de còpies pendents de ...


DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475