La justícia, també en català' és la campanya que diverses administracions locals i estatals han posat en marxa perquè la llengua catalana deixi de ser residual a l'administració judicial. El Tribunal Superior de Justícia, el Govern balear, el Ministeri de Justícia, el Col·legi d'Advocats, el Col·legi de Procuradors de les Illes Balears, el Col·legi de Graduats Socials, el Col·legi de Registradors, el Col·legi Notarial i l'Obra Cultural Balear són els organismes que han promogut la iniciativa.
La legislació preveu el dret d’opció lingüística dels ciutadans davant les administracions, i per tant davant l’Administració de justícia, a les Illes Balears. Aquest dret s’estableix en l’Estatut d’autonomia i en diverses normes autonòmiques, però també hi trobam referències en la normativa pròpia de l’àmbit, com la Llei orgànica del poder judicial.
D’altra banda, la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol el 2001, recull els compromisos d’assegurar que els òrgans judicials, a petició d’una de les parts, menin els procediments en les llengües protegides, de garantir a l’acusat el dret d’expressar-s’hi, de permetre que les parts s’hi expressin i d’expedir-hi els actes vinculats a un procediment.
Aquests darrers anys s’ha fet un gran esforç per transformar les administracions en vertaderes eines al servei dels ciutadans. N’és una bona mostra la Carta dels drets dels ciutadans davant la justícia, aprovada com a proposició no de llei pel Congrés dels Diputats el 2002. Aquest document estableix línies d’actuació per aconseguir una justícia moderna i oberta als ciutadans, als quals ha d’oferir una atenció adequada. Una via per aconseguir-ho és garantir el dret dels ciutadans a emprar la llengua oficial que triïn davant l’Administració de justícia i a ser atesos en els termes establerts legalment.
En concret, els ciutadans tenen el dret d’emprar el català als jutjats i tribunals, oralment i per escrit, i el dret de presentar-hi documents. Si han de tenir efectes en un territori on el català no és llengua oficial, l’Administració n’ha de gestionar la traducció, sense retards injustificats.
A més dels drets reconeguts als ciutadans, els jutges, els magistrats, els fiscals, els lletrats i els altres funcionaris de jutjats i tribunals poden usar també el català, si cap de les parts no s’hi oposa, al·legant-ne desconeixement, que li pugui produir indefensió. Les actuacions judicials realitzades i els documents presentats en català tenen, sense necessitat de traducció al castellà, validesa i eficàcia plenes.
Pla d'actuacions
La campanya neix, segons han apuntat, amb un pla d'actuacions que marquen els objectius i les iniciatives que es plantegen com un punt de partida.
D'aquesta manera, va dirigida a tres col·lectius: l'Administració de justícia, els operadors jurídics i els ciutadans.
En línies generals, la campanya arrenca amb l'activació d'una pàgina web pensada per a facilitar l'accés dels treballadors a recursos i eines que puguin necessitar, com a cursos, models de documents, eines d'aprenentatge, cercadors o normativa.
A més, s'ha reeditat el 'Vocabulari de dret', editat en 2009 per la Universitat de Barcelona i la Universitat de València.
Igualment, el cartell de la campanya i el díptic informatiu es distribuirà per les dependències de l'Administració de justícia i els col·legis i entitats adherits.
Diferents indrets digitals també n'han fet ressó:
Important novetat en LexNet: ja permet descarregar i signar documents en el mòbil
16 ABR 2025L'aplicació de gestió ha estat actualitzada per a incloure aquesta novetat, que respon a una demanda ...
Els judicis 'expressos' per a desallotjar als 'okupes' entren en vigor aquest dijous
01 ABR 2025Els judicis ràpids per a desallotjar als okupes començaran a celebrar-se a partir del 3 d'abril, ...
La nova Llei d'Eficiència Organitzativa redefineix el paper del procurador: més competències, més solucions
31 MAR 2025Dos procuradors, Óscar Alonso García, José Antonio Fandiño i un lletrat de ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.