Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Juan Carlos Estévez: Els procuradors som imprescindibles

Notícies Jurídiques


30 JUL 2018





 
Net, fill i pare de procurador, aquest de Pontevedra del 47 treu forces «de l'entusiasme, de la salut i de la família» per treballar, fer classes i ponències i presidir des de 2001 un Consell General que engloba a 11.000 professionals en tota Espanya

Fa 17 anys estrenava a Burgos el càrrec de president del Consell General de Procuradors d'Espanya. Avui torna per acompanyar al seu amic Fernando Santamaría, a la seva germana Concepción i a tots els professionals de la província en la celebració de Santa Aina.


Com ha canviat la professió des de juliol de 2001?


Ha canviat bastant. Ens hem anat adaptant a les necessitats socials i normatives. Allà pel 2001, no existia el famós LexNet i recentment entrat, vaig anar a parlar amb el ministre Acebes i li vaig exposar la necessitat. Els procuradors ja teníem una experiència gran en temes de tecnologia i aconseguim convèncer al Ministeri de Justícia, que no era tan fàcil. Des de llavors, s'ha avançat en alguns àmbits de l'execució, encara que ens queda molt per fer, sobretot al Govern, hem aconseguit la capacitat de certificació quant als actes de certificació, uns aranzels nous... El Consell General ha crescut exponencialment, ara tenim el Portal de Subhastes, la certificació d'enviaments, el Centre d'Estudis, etc.


Com bé recorda, els procuradors van ser els banderers de LexNet, un sistema que encara s'ennuega en molts jutjats.


Nosaltres en això tenim certa experiència, perquè comencem amb aquestes històries en la dècada dels 80. LexNet ha anat expandint-se i funcionant relativament bé mentre hem estat els procuradors i mentre era unidireccional, solament es reduïa a notificar. Ara s'ha tornat bidireccional i s'ha multiplicat exponencialment el nombre d'usuaris. El que ha portat com a conseqüència algunes fallades en el sistema, aturades, problemas.en els últims temps potser les coses han anat massa de pressa però jo sempre he mantingut que per aprendre a nedar cal tirar-se a l'aigua.


I seguim parlant del paper zero com un objectiu.


Aquest és l'objectiu últim, perquè encara queden molts jutjats que notifiquen en paper, hi ha professionals i professionals que es resisteixen a això. Arribar al paper zero és una meta a més llarg termini però aquesta ha de ser. Cal vèncer moltes sinergies, molts costums, moltes formes de treballar, reticències i sobretot, la dispersió dels sistemes de gestió processal i notificació de les comunitats autònomes.



Qui va per darrere en aquest procés, els professionals o l'administració?


Sempre va l'administració per darrere. En el cas de la Procura, sempre hem anat molt per davant de la pròpia administració.


En principi, semblava que els procuradors podien ser damnificats amb aquests avanços però sembla més aviat al contrari.


Doncs no ha estat així, efectivament, sinó més aviat al contrari. Recordo temps pretèrits, quan jo era secretari del Consell i estava de president Pepe Granados, quan va haver-hi una gran discussió sobre si els procuradors hauríem de posicionar-nos com abanderats de les tecnologies o intentar que aquestes fracassessin perquè podien arrossegar-nos al nostre final. Va triomfar afortunadament la primera tesi i no solament ens ha anat bé sinó que les tecnologies en molts moments ens han salvat de moltes dificultats, perquè han demostrat, no que som útils, sinó que som imprescindibles, que les tecnologies sense els procuradors no funcionen. Més del 90% de l'activitat de LexNet la generen els procuradors.


Cap a on va la Procura?


La Procura ha d'anar per la senda que marqui la societat. Traduït al dia a dia, al marge de les tecnologies, jo crec que la justícia espanyola exigeix una renovació total en l'àmbit de l'execució de sentències i aquí els procuradors hem d'assumir més competències. El funcionament de la justícia espanyola és molt bo, tant en qualitat com en celeritat, comparativament parlant, fins a la sentència, la qual cosa ocorre és que després, en l'execució, Espanya ja passa als llocs de cua. Els altres països ja ho tenen resolt a través dels agents d'execució i a Espanya no hi ha una altra professió que els procuradors que pugui assumir aquesta labor, i això és el que reclamem fa temps.


I els escolten?


Avancem lentament. Però nosaltres seguirem insistint, govern després de govern i tractant de pujar un esglaó més de l'escala.


Sí els ha escoltat Europa en impedir la compatibilitat amb la professió d'advocat, gran cavall de batalla en els últims anys.


Aquest tema ens ha obligat a malbaratar molta energía.es el principal problema que ha tingut la professió durant l'última dècada, començant per la Llei de Serveis Professionals, que al final es va quedar en gens, i acabant per l'expedient que té obert la Comissió Europea al Regne d'Espanya. Però el problema està salvat i la incompatibilitat es manté. Ara cal fer certes reformes legislatives, relatives a la llei de societat professionals, a l'aranzel i a la llei d'accés a les professions d'advocat i procurador.


Com s'hauria de plantejar aquesta passarel·la d'advocat a procurador i viceversa? Hi ha tants transvasaments en la pràctica?


És un problema més teòric que pràctic. El nombre de casos és ínfim, no crec que arribi ni al 1% de totes les altes que hi ha en tota Espanya, però també cal atendre a aquestes persones que per determinades circumstàncies desitgen canviar de professió i que amb cert esforç, però mínim, puguin fer-ho.


Tenen una altra batalla, la de l'aranzel.


Estem en plena negociació amb el Govern perquè l'aranzel es mantingui i s'actualitzi.Volem un aranzel més modern i d'acord amb la realitat judicial ha evolucionat poc des de 2003 i en 15 anys ha canviat el dret processal.


No ha de ser fàcil negociar amb la inestabilitat política d'aquests anys.


La inestabilitat política no és bona per a ningú. Jo ja tinc certa experiència perquè he vist uns quants canvis de govern, però sempre és dificultós perquè si tenies algun tràmit avançat, amb el següent has de començar pràcticament des de zero. Còmode no és.


Si ja semblava difícil aconseguir un Pacte d'Estat de Justícia, ara...


Jo sóc optimista.I no atur de dir-li-ho a l'anterior Govern, al anterior i ja l'hi he dit a l'actual ministra, que cal intentar-ho almenys. L'ideal seria un pacte per la Justícia però si no almenys acords en alguns punts o lleis essencials. Però sembla que això també és difícil i és curiós que el sigui tant perquè si li llevem la càrrega ideològica o política a les qüestions, que és mínima en temes de justícia, normalment està tothom o gairebé tot d'acord.


Font: diariodeburgos.es
 


últimes notícies

Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


LexNET es renova amb una versió més senzilla, accessible i atractiva per als seus usuaris

23 ABR 2024

L'aplicació APPLexNET permet visualitzar notificacions i trasllats de còpies pendents de ...


DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475