Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Frederic Xavier Ruiz: “Una altra justícia és possible però fa falta voluntat política per a arribar a un gran pacte que optimitzi els nostres recursos”

Notícies Jurídiques


23 FEB 2019

Descarregar notícia:     



Frederic X. Ruiz, Degà del Il·llustre Col·legi De Procuradors de Balears, passa revista a l'estat actual de la procura a les nostres illes, així com també aventura els reptes de futur de l'òrgan col·legiat que defensa els interessos d'aquests professionals del sector jurídic.

 

P: Considera que la labor del procurador és encara desconeguda?

R: Crec que s'ha fet molt de treball en aquest sentit i aquest tòpic manca de recorregut. Si bé és cert que la visibilitat és important, el repte ara consisteix que se'ns reconegui substantivament la labor realitzada col·laborant amb l'administració de Justícia en matèria de modernització digital o realitzar actes de comunicació per a guanyar en eficàcia i eficiència en benefici dels ciutadans. Amb això em refereixo a l'execució de sentències, que continua sent l'assignatura pendent.

 

P: De quines eines jurídiques se serveix un procurador avui dia?

R: El repte de modernitzar la justícia, participant activament a consolidar l'expedient judicial electrònic, s'ha fet amb un esforç a actualitzar els en eines informàtiques amb una major preparació tècnica i pràctica dels nostres col·legiats en la seva utilització i adequació als serveis que de nosaltres es demanda. Esforç que, d'altra banda, ha beneficia tant a la resta d'operadors jurídics com als ciutadans en assentar sobre el mateix les bases de la digitalització de l'Administració.

 

P: En quins aspectes resideix la importància d'estar col·legiat per a un procurador?

R: La nostra professió és de col·legiació obligatòria. A partir d'aquesta circumstància, hem d'oferir al professional la projecció social i pública com a col·lectiu a la qual individualment des del seu despatx no pot arribar. Pensi, d'altra banda, que, a diferència d'uns altres, el nostre col·legi té un caràcter especial possibilitant, de la manera més àgil i eficaç, puguin recaptar les notificacions i actes de comunicació que reben dels òrgans judicials i de les quals són destinataris.

 

P: Com a degà, quina valoració fa de la labor de la institució?

R: El camí fet serveix com a experiència i perspectiva per a intentar encertar en la mesura que sigui possible en les que s'adoptin. Si bé sóc conscient que hem caminat molt i el col·legi no és ara el mateix que quan em vaig incorporar com a col·legiat, tampoc ho és la societat en la qual prestem els nostres serveis, ja que cada vegada canvia amb major rapidesa, exigint de totes les professions una adaptació que només el temps i la distància ens permetran, arribat el moment, saber si va ser l'adequada.

 

P: De quants col·legiats disposen? El repte és créixer en quantitat o millorar la qualitat del servei?

R: Actualment rondem els190 col·legiats en l'àmbit de la nostra comunitat. Evidentment, el repte mai està en la quantitat, ja que aquesta no està a les nostres mans, sinó en l'interès que es tingui a exercir la nostra professió. La qualitat de servei és el que ens dóna carta de naturalesa, projecció i sentit.

 

P: Com a col·lectiu professional vinculat a l'administració, quines reivindicacions històriques tenen en matèria de justícia?

R: És cert que des que vaig començar la meva labor com a procurador s'ha fet molt a millorar-la. Continuo pensant que gran part del que funciona es deu a la bona voluntat dels seus operadors que, convocació deservicio, fan ímprobes esforços perquè sigui el més eficaç possible. No obstant això, crec que una altra justícia és possible. Es tracta no només de dotar-la de mitjans econòmics i humans, sinó d'optimitzar aquells dels quals disposem amb un model concorde als temps que vivim, per al que fa falta veritable voluntat política per a afrontar, mitjançant un pacte, els reptes que això comporta i no dependre dels vaivens governamentals ni protagonismes cortoplacistas que no ajuden.

 

P: Quina relació hi ha amb el Consell General de Procuradors?

R: Molt fluida. El Consell General som tots i, com a tal, des de l'obertura i identificació que sentim, entenem que és una part de nosaltres i nosaltres d'ell. Bona prova d'això són les recents Jornades de Juntes de Govern que es van celebrar en la nostra comunitat, concretament a Palma, amb gran èxit i assistència de gran part dels membres d'òrgans de representació de tots els col·legis de procuradors d'Espanya.

 

P: La introducció del sistema LexNet suposa una fita en el procés de digitalització?

R: Sens dubte. Un abans i un després en el qual, com ja he dit hem participat no només activament assentant les bases del seu desenvolupament, coadjuvant amb l'Administració en el seu desplegament, sinó que continuem sent l'operador jurídic que, avui dia, té major tràfic jurídic en el sistema gestionant prop del 95% dels actes de comunicació que en ell es realitzen. Queda molt camí per fer i queda perquè, com bé sap, els sistemes informàtics s'actualitzen constantment, oferint noves possibilitats que no han de deixar-se de costat. No obstant això, la nostra exigència sempre està encaminada a reivindicar que qualsevol avanç que s'implementi signifiqui una millora real i no una introducció artificial sense sentit. La digitalització sempre ha d'estar al servei i donar solució al procediment i no a l'inrevés.

 

P: Per on pansa el futur de la procura?

R: El futur és avui i la procura està aquí, en ell, prestant els seus serveis, afermant-lo amb vocació i possibilitant l'accés a l'administració de justícia de manera professional, responsable, obert, transparent, modern i a l'abast de tots.

 

Font: Diari de Mallorca


últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475