Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Com reclamar amb èxit les costes processals impagades

Notícies Jurídiques


06 FEB 2019

 

La pràctica judicial resol les qüestions més conflictives a l'hora d'executar aquest crèdit.

Un dels pronunciaments més importants en un procés civil és el de la imposició de costes, o, dit d'una altra manera, la decisió judicial que assenyala la part que, per haver perdut la raó, ha de fer-se càrrec del pagament de les despeses associades a aquest.La llei estableix que les costes del procés les abona la part que perd la raó, per aquest motiu se sol parlar de condemna en costes.

Existeixen diverses situacions que, en la pràctica, dificulten a la part vencedora poder realitzar aquest crèdit i recuperar així els seus diners. La Llei d'Enjudiciament Civil no estableix disposicions que solucions expressament qüestions com quin és el termini per a sol·licitar la taxació de les costes i fins quan es poden executar. Per a això, cal acudir a la pràctica judicial. Són els jutges els que han anat solucionant aquests conflictes a través de les seves resolucions.

María José Achón Bruñén, doctora en Dret Processal, examina de manera exhaustiva totes aquestes resolucions en una recent publicació en clau de consells pràctics per a executar amb èxit les costes processals impagades. Aquestes són algunes de les qüestions més polèmiques.

Termini de cinc anys

La jurisprudència aplica el termini de caducitat previst en l'article 518 de la Llei d'Enjudiciament Civil de cinc anys per a taxar (quantificar) i altres cinc per a executar la condemna en constes. Des que la resolució és ferma, la part afavorida disposa d'un termini de cinc anys per a sol·licitar la seva taxació, i una vegada que aquesta és definitiva, d'altres cinc anys per a sol·licitar la seva execució per via de constrenyiment. A més, a l'ésser un crèdit a favor de la part beneficiada, només ells estan legitimats, i no dels professionals que els representen o defensen,tal com estableix la sentència del Tribunal Suprem declara el Tribunal Suprem en la sentència 99/2011, de 18 de febrer.

Execució provisional

La reforma de les costes processals, a la vora del naufragi Els bancs no paguen les costes del judici per 'sòl' si el client va evitar la negociació

Existeix certa polèmica sobre si és possible executar provisionalment el crèdit dinerari que suposa la condemna en costes, és a dir, abans que existeixi una sentència ferma. Encara que els tribunals s'oposen a aquesta pràctica, els doctors en la matèria plantegen la seva possibilitat. Es donen suport per a això en la falta d'arguments de pes per a negar-la i en què la Llei d'Enjudiciament estableix escasses excepcions (entre les quals no es troben la condemna en costes processals) a la regla general d'execució provisional de les resolucions. En última instància, en tractar-se d'un pronunciament de caràcter dinerari, s'argumenta, sempre pot aplicar-se el que es preveu per a la revocació de condemnes al pagament d'una quantitat de diners (article 533 Llei d'Enjudiciament Civil). Bastaria amb que l'executant retornés les quantitats percebudes i, si escau, indemnitzés a la part contrària pels danys i perjudicis ocasionats.

Compensació de crèdits

Es pot rebutjar l'execució de la condemna en costes sobre la base de l'existència d'un altre crèdit que el compensi? La Llei no ho preveu expressament i part de la jurisprudència menor es mostra contrària, però existeixen arguments per a considerar que, en determinats casos, és possible oposar-se a l'execució d'aquest títol processal si el crèdit que pogués compensar-se està vençut i és líquid.

Beneficiari de justícia gratuïta

La llei preveu l'exempció del pagament de costes a favor dels beneficiaris de justícia gratuïta, per la qual cosa no haurà d'assumir la condemna tret que la seva situació econòmica millori en els tres anys següents a la finalització del procés. Encara que si escau la seva taxació, només estarà obligat a pagar les despeses causades pel seu defensa i la part contrària si durant aquest termini "ve a millor fortuna".

Fins a l'última modificació de la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta existien dubtes sobre si era possible acudir al jutge per a al·legar que el condemnat havia millorat la seva posició econòmica i exigir el pagament de les costes. Actualment la llei estableix que és la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta la competent per a declarar que el beneficiari ha vingut a millor fortuna.

 

Font: cincodias.es


últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475