Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


La inversió en justícia gratuïta va créixer un 1,9% en 2017

Notícies Jurídiques


12 JUL 2018

 

La retribució mitjana de l'advocat del torn d'ofici, no obstant això, es va reduir a 133,5 euros per expedient.

La inversió total que les administracions públiques van destinar a la justícia gratuïta va aconseguir els 243,2 milions d'euros, en 2017, la qual cosa suposa un increment de l'1,9% respecte a 2016, quan aquesta xifra es va situar en els 238,7 milions d'euros. No obstant això, aquest increment de la inversió es produeix després de diversos anys de disminució o d'estancament, la qual cosa provoca que "la lleu recuperació assolida no absorbeix els nivells que hi havia fa sis anys", ha explicat Antonio Morán, president de la comissió d'assistència jurídica gratuïta del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE). El lletrat ha apuntat igualment que aquest creixement contingut es deu, en bona mesura, a la recuperació parcial dels barems en algunes comunitats autònomes que van sofrir retallades, de fins al 40%, durant la crisi.

Efectivament, encara que aquest any s'hagin aconseguit els 243,2 milions d'euros, aquesta dada apareix aombrat pels diners que es destinava al mateix objectiu en 2011, quan superava els 254 milions d'euros. En termes internanuales, això significa que entre 2011 i 2017 s'ha viscut un descens de gairebé el 5% i una reducció de més d'11 milions d'euros.

Una altra caiguda identificada pel XII Informe de l'Observatori de la Justícia Gratuïta Advocacia Espanyola-Wolters Kluwer se centra en les retribució mitjana que percep l'advocat del Torn d'Ofici per cada expedient. Aquesta xifra s'ha reduït a a 133,5 euros quan en 2016 la indemnització rebuda per cada lletrat era de 134,5 euros.

Victoria Ortega, president del CGAE, s'ha felicitat de la lleugera millora i de la revisió d'indemnitzacions per als advocats del torn oficio, però també ha destacat que la justícia gratuïta espanyola compte encara "amb un pronòstic reservat, ja que segueixen existint problemes que necessiten de més mitjans econòmics i d'un pla de xoc" per solucionar-los. Ortega ha comentat que entre les qüestions a tractar estan l'assumpte de les guàrdies o les diferències de remuneració que segueixen existint entre les comunitats autònomes amb les competències transferides i els territoris que estan sota el mantell del Ministeri de Justícia.

El recentment nomenat secretari general de l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia, Antonio Vell, ha explicat que la justícia gratuïta és el millor sistema per igualar situacions entre els ciutadans i, per aquesta raó, "els poders públics tenen l'obligació d'atendre-la. L'Administració ha de respondre a l'esforç que han realitzat les corporacions". En aquest sentit, Vell ha destacat el projecte de reglament de justícia gratuïta que té entre mans el Ministeri de Justícia, "on s'ha d'establir les bases clares de la labor d'aquests professionals".

El secretari general de l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia també ha dit que el departament del que forma part també estudiarà amb atenció la resolució de problemes com els barems i la seva diversitat territorial, així com l'assumpte de la regularització de pagaments al moment oportú.

Quant a regions, l'observatori apunta que Catalunya, com en anys anteriors, és la comunitat autònoma que més inverteix en justícia gratuïta, amb 54,8 milions d'euros i un increment de gairebé el 3% respecte a 2016. En segon lloc se situa Madrid, amb 40,3 milions d'euros i una pujada del 6%. La tercera posició d'aquest podi l'ocupa Andalusia, que inverteix 39,6 milions d'euros amb una pujada del 4,6%.

Una altra dada que aporta l'observatori del CGAE se centra en els assumptes atesos per la justícia gratuïta. Al llarg de 2017, els 832 col·legis d'advocats van atendre 1.822.419 assumptes a través del servei d'assistència de justícia gratuïta, la qual cosa suposa un increment del 2,3% enfront dels tramitats en 2016, que van anar 1.781.886. El repartiment d'aquests assumptes va ser el següent: el 62,4%, més d'1.136.000, van ser gestionats pel torn d'ofici, mentre que gairebé 628.000 van correspondre a l'assistència lletrada al detingut (34,5%). Per la seva banda, el servei de violència de gènere va atendre l'any passat gairebé 58.000 assumptes, que suposen més del 3% del total atès.

Recomanacions

El comitè d'experts que participa en l'Observatori de Justícia Gratuïta, ha elaborat una sèrie de recomanacions amb l'objectiu d'aconseguir un servei d'assistència jurídica gratuïta més eficient, que compti amb una major sostenibilitat econòmica, que s'orienti cap a una major qualitat i que garanteixi els drets de les persones més desfavorides. Els especialistes destaquen que, entre altres actuacions, seria necessari fer els següents moviments:

  • Revisar el marc legal i reglamentari de Justícia Gratuïta per actualitzar -respectant les competències autonòmiques- les compensacions econòmiques dels 51.300 lletrats.
  • Ampliar les especialitats del torn d'ofici per fer front a les noves demandes i problemes socials.
  • Crear un organisme de seguiment i observació del sistema propiciant l'homogeneïtzació dels criteris de les comissions d'assistència jurídica gratuïta.
  • Estendre els serveis d'orientació jurídica a sectors de la població que es troben en situacions de marginalitat o en risc d'exclusió.


Font: Expansión


últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475