Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


La ministra Delgado exposa al Congrés els set eixos que guiaran la seva gestió al capdavant de Justícia

Notícies Jurídiques


12 JUL 2018


La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha exposat en la Comissió de Justícia del Congrés el conjunt de mesures que impulsarà des del seu departament en el que resta de legislatura i amb les quals pretén “articular una Justícia que satisfaci les demandes dels ciutadans en la mesura que conformen els interessos generals”.

Aquestes iniciatives, per les quals ha ofert màxim diàleg i la cerca de camins comuns amb el conjunt de totes les forces polítiques, s'articulen entorn dels següents set eixos:

1. Transparència

La sospita d'ingerència política en les resolucions judicials, la falta de transparència en la designació dels vocals del Consell General del Poder Judicial o l'opacitat en la comunicació entre el Govern i el fiscal general de l'Estat, entre altres factors, han minvat la confiança dels ciutadans en el nostre sistema. Per recuperar-la és necessari introduir mecanismes de transparència i de participació ciutadana en el sistema, encara que sense alterar els sistemes d'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial i de l'o el fiscal general de l'Estat.

Per a això, s'establiran mecanismes de valoració efectiva de mèrits, s'implementarà un sistema en el qual els diferents candidats puguin defensar-los, presentar el seu projecte d'actuació i garantir la seva independència enfront de qualsevol directriu per part d'un altre poder de l'Estat, sense perjudici de les obligades relacions institucionals.

A més, el currículum i el projecte de cadascun dels aspirants seran públics perquè puguin ser coneguts i valorats per la ciutadania. I s'engegarà un mecanisme de participació que ofereixi als ciutadans la possibilitat de plantejar davant la comissió parlamentària competent aquelles qüestions que, tramitades per la Taula de la Comissió de Justícia, estiguin referides als aspectes que han d'exposar els candidats i candidates. Per a això seran convocades les associacions i col·legis professionals, els sindicats i les organitzacions de consumidors i usuaris, entre altres agents socials.

El Ministeri atendrà a les organitzacions professionals de la judicatura, que reclamen un mecanisme d'empara més eficient. Enfront de l'actual, recollit en l'article 14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial i que exigeix que l'empara sigui reclamada en persona pels qui sofreixen les pressions, s'articularà un altre obert a altres actors processals o amb interès en la causa.

En aquesta línia de fer més transparent l'actuació del Consell del Poder Judicial, s'estudiarà la reforma del seu model de funcionament intern perquè recuperi la seva condició d'òrgan col·legiat format per vocals dedicats en exclusiva al govern dels jutges.

Dins d'aquest primer eix relacionat amb la transparència, en breu veurà la llum una ordre ministerial que regula la selecció de candidats per a la Fiscalia Europea, així com per als fiscals europeus delegats a Espanya, mitjançant un procediment que es caracteritzarà per la publicitat, la transparència i l'especialització.

2. Modernització

Un segon eix sobre el qual es va a centrar la política del Ministeri va a ser el de la modernització del nostre sistema de Justícia. La digitalització és una oportunitat d'incorporar la Justícia a la modernitat, però una implantació deficient i precipitada perjudica tant a la societat en general com als professionals de la justícia. En aquest sentit, el camí recorregut fins ara ha estat caòtic.

Per tant, cal frenar el procés, reflexionar i corregir-ho per apostar per un sol sistema informàtic de gestió processal unificat per a tot l'Estat, separat i allunyat de les influències, interferències i control dels poders executius de l'Estat o de les comunitats autònomes.

3. Relació amb els operadors jurídics

El Ministeri creu indispensable reprendre el diàleg entre el Govern i les associacions de jutges, fiscals i lletrats de l'administració de Justícia, així com amb les organitzacions sindicals i tots els col·lectius afectats. És necessari superar l'actual situació de bloqueig i el sentiment de desconfiança que s'ha generat entre els professionals de l'Administració de Justícia i l'Executiu.

La ministra Delgado proposarà als operadors jurídics la formació d'un grup de treball interdisciplinari que emeti un informe exhaustiu sobre l'estat real de la Justícia amb propostes concretes que serveixin de base a les reformes legals o actuacions administratives necessàries per corregir els problemes detectats.

Una de les primeres mesures serà la derogació de l'article 324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, l'última redacció del qual estableix un rigorós control dels terminis de la instrucció en els procediments penals que ha merescut nombroses crítiques perquè la seva aplicació ha pogut obrir indesitjables espais d'impunitat.

En matèria de justícia gratuïta, i a més d'executar l'increment del 30,8 per cent previst als Pressupostos Generals de l'Estat, el Ministeri pretén adaptar l'actual Reglament a la modificació de la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta operada en 2015.

I una altra actualització inexcusable és la del Reglament de la Carrera Fiscal de 1969 per introduir els principis constitucionals i modernitzar-ho en qüestions essencials com la perspectiva de gènere, la transparència, la participació i la garantia de l'autonomia funcional dels fiscals.

4. Perspectiva de gènere

El quart eix que sustentarà l'activitat del Ministeri de Justícia serà la incorporació de la perspectiva de gènere a tota l'acció de l'Administració de Justícia. Per a això, el Ministeri vol que el Centre d'Estudis Jurídics coordini els programes conjunts en aquesta matèria de gènere per a la preparació i capacitació dels operadors i operadores de Dret, amb reflex a l'Escola Judicial i als seus programes de formació, i en el disseny de programes de formació conjunts amb el Consell General de l'Advocacia Espanyola.

La ministra encarregarà a un grup d'expertes una relectura des d'una perspectiva de gènere de la proposta de reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal, i formarà un grup transversal que estudiï aquests mateixos àmbits referits als drets i desigualtats de la comunitat LGTBI en relació amb els altres col·lectius.

La ministra ja ha ampliat l'encàrrec realitzat a la Secció Penal de la Comissió General de Codificació sobre la possible reforma del Codi Penal respecte dels delictes contra la llibertat sexual perquè analitzi no només aquest aspecte, sinó també si resulta necessària la modificació d'altres normes.

El Govern, a més, estudia considerar a les víctimes d'agressió sexual com a víctimes de violència de gènere, la qual cosa permetria atorgar-los el dret d'assistència jurídica gratuïta previst en la llei integral i implicaria l'obligatorietat d'aplicar la llei integral en aquests supòsits, amb tota la seva bateria de mesures, entre elles la labor d'assessorament previ i acompanyament.

5. Memòria històrica

El Govern defensa que Espanya no pot seguir sent el país al que s'identifica en fòrums internacionals com un dels majors incomplidors de les resolucions d'aquesta categoria que es refereixen a violacions de Drets Humans i al dret a la veritat, la justícia, la reparació i a les garanties de no repetició.

Amb aquest objectiu, la nova Direcció general per a la Memòria Històrica del Ministeri de Justícia establirà plans de cerca dels desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista, farà públics les dades d'exhumació anual, el nombre de persones localitzades, la xifra de peticions registrades i el nombre de prospeccions sense resultat positiu, per a la seva posterior publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat o en el butlletí oficial de la comunitat autònoma on s'hagi realitzat l'exhumació. I procedirà a la publicació d'un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

En paral·lel, aquesta direcció general impulsarà una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica per declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves fallades i sentències, crear una Comissió de la Veritat, resignificar la Vall dels Caiguts en els termes recomanats per la Comissió d'Experts que va estudiar l'assumpte l'any 2011, retirar la simbologia d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques per al cas d'incompliment i reforçar l'accés a arxius.

A més, reobrirà l'Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme i estudiarà la manera de dur a terme la il·legalització d'aquelles associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme.

6. Jurisdicció universal

El Ministeri pretén recuperar la legislació sobre jurisdicció universal vigent entre 1985 i 2009, revisada conforme a noves necessitats com la persecució de crims internacionals de naturalesa econòmica, financera i mediambiental.

Per a això, obrirà un espai de discussió i aportació d'informació en el qual un grup d'experts, a partir de les iniciatives consolidades en els últims anys, ofereixi en un termini no superior a tres mesos contribucions per a aquesta reforma. La ministra s'ha compromès a presentar les conclusions d'aquest grup d'experts al Congrés abans de finalitzar aquest any.

7. Acostament a la ciutadania

El Ministeri vol implantar un model interactiu de participació ciutadana en el sistema de Justícia que generi millores reals en la vida de la gent. A aquest efecte reprendrà els treballs ja iniciats per desenvolupar una llei reguladora del dret de defensa que ordeni aquells aspectes comuns a totes les jurisdiccions i plasmi en una norma amb rang de llei algunes de les previsions que es contenen en la Carta de Drets del Ciutadà davant la Justícia.

També estudiarà la millor forma d'impulsar la mediació en l'àmbit civil i contenciós-administratiu, superant l'actual situació de bloqueig en la seva implantació, per proporcionar a ciutadans i empreses mecanismes alternatius de resolució de conflictes que podrien donar-se tant de manera prèvia al procés com una vegada iniciat aquest, si el jutge considerés que cap tal possibilitat.

En matèria de discapacitat, en breu el Consell de Ministres abordarà una de les principals reformes de la nostra legislació civil fins avui: canviar el sistema vigent en el nostre ordenament jurídic, en el qual predomina la substitució en la presa de les decisions que afecten a les persones amb discapacitat, per un altre basat en el respecte a la voluntat i les preferències de la persona que, com a regla general, serà l'encarregada de prendre les seves pròpies decisions.

En matèria de lluita contra la corrupció, la ministra Delgado ha explicat que Espanya ha de dotar-se dels instruments necessaris que protegeixin a aquells que s'atreveixen a alertar sobre la comissió de delictes relacionats amb la corrupció. La llei de 1994 que regula la protecció de testimonis és insuficient, per la qual cosa es fa imprescindible actualitzar aquesta norma des del punt de vista d'un procés penal modern que valora les garanties de víctimes, denunciants i investigats i que reforça les accions de l'Estat per assegurar la integritat de tots aquells que col·laboren amb la Justícia.

Finalment, i en matèria de terrorisme, el Ministeri estudia la creació i desenvolupament d'un Observatori sobre Terrorisme, dedicat a la prevenció i desintoxicació ideològica, que sigui operatiu i que inclogui en el seu actuar l'estudi i comprensió des de l'arrel fins a l'última branca de l'arbre de les diferents activitats terroristes tals com la integració, l'adoctrinament, la captació i el finançament.



Font:lacerca.com


últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475