Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Juan Carlos Estévez: La UE accepta mantenir la incompatibilitat entre les professions d'advocat i procurador

Notícies Jurídiques


15 GEN 2018

Descarregar notícia:     





El president del Consell General de Procuradors d'Espanya (CGPE), Juan Carlos Estévez, està content. Raonablement feliç. Perquè finalment la Unió Europea ha acceptat a la proposta del Govern espanyol de mantenir la incompatibilitat entre les professions d'advocat i procurador.

D'aquesta forma dóna per tancat l'expedient “Europilot”, obert per la Comissió Europea a Espanya per entendre que, en el que als procuradors es refereix, les seves normes nacionals contenien “obstacles excessius i injustificats a la prestació de serveis”.

En concret, perquè la procura “estableix tarifes mínimes obligatòries i restriccions multidisciplinàries a l'hora de realitzar la representació processal de les parts en la majoria dels procediments judicials davant els tribunals espanyols”.

No obstant això, perquè la carpetada sigui una realitat tangible, el Govern ha d'implementar una sèrie de reformes dels aranzels i de la llei d'accés, dins d'un calendari establert, en el qual hauran de col·laborar els Ministeris de Justícia i d'Economia.

Queda treball per fer, per tant, però Estévez és optimista.

Amb l'arxiu de l'expedient “Europilot” contra la professió, que tramita la Comissió Europea, es pot dir que la Procura assegura la seva supervivència per anys?

La Unió Europea accepta mantenir la incompatibilitat entre les professions d'advocat i procurador. Teníem una espasa de Dàmocles damunt, però la Comissió ha accedit a oblidar-se de la compatibilitat i s'ha centrat en els temes que li ha dit Espanya que anava a reformar: la llei d'accés, la llei de societats professionals i aranzels.

Ara ve la segona part de la batalla, de portes cap a dins. Si ho fem bé el manteniment de la professió està salvat.

Europa li ha dit al nostre Govern que accepten si fa tot el que els ha proposat. Solament queda fixar com i en quin termini va a fer-ho. I això encara no se sap. És una cessió de Justícia i Economia.

Jo no vull aventurar, ara cal asseure's i parlar de cadascuna d'aquestes tres qüestions.

Creu que hi haurà consens?

En la reforma de llei de societats professionals, estem tots d'acord. Entenem que aquesta incompatibilitat no ha de mantenir-se com està ara. Es tractaria de modificar un sol article de la citada llei.

Per què jo, procurador, no em puc associar amb un advocat? Ara existeixen moltes societats de fet entre ambdues professions. Es tractaria de regularitzar tot això.

Una cosa és que sigui incompatible l'exercici de l'advocacia i la procura -que jo no pugui realitzar la labor d'un advocat-, i una altra, molt diferent, que no pugui associar-me amb ells.

I on poden sorgir els problemes?

Segurament se suscitaran en l'àmbit de l'aranzel. De com interpretem cadascun la reforma de l'aranzel i de com s'interpreti la reforma de la Llei d'accés, respecte a la professió d'advocats i procuradors.

Alguns creuen que ha de ser un màster i un examen únic, mentre uns altres interpretem que ha d'existir una passarel·la entre ambdues professions.

Si una persona ha aprovat el màster de l'Advocacia podrien exigir-se-li una sèrie de requisits perquè pogués exercir com a procurador, sense haver de fer també el màster de la Procura i al revés. Homologar-ho d'alguna forma.

I com van les negociacions? Han entaulat ja converses?

No, després de la decisió d'Europa no. Encara que d'aquests temes ja hem parlat prèviament. Han estat el Nadal per mitjà. Hem d'asseure'ns amb els Ministeris de Justícia i d'Economia.

Les negociacions amb Justícia seran una mica més fàcils.

Amb Economia sempre és una mica més complicat, però haurem d'arribar a un acord.
Una vegada que es tanqui l'expedient que té obert el Govern d'Espanya amb les citades reformes, tindrem un temps de tranquil·litat professional

Diria que amb la decisió que ha pres Europa queda desactivada la major amenaça contra la procura en els últims temps?

Això segur. Una vegada que es tanqui l'expedient que té obert el Govern d'Espanya amb les citades reformes, tindrem un temps de tranquil·litat professional. Haig de reconèixer que les amenaces de la nostra professió són històriques.

Jo que sóc fill i nét de procurador encara tinc records de la infantesa amb la frase “els procuradors anem a desaparèixer”. Potser el meu interès a càrrecs dins de la procura venja condicionat per això.

Una vegada conjurada l'amenaça de la Unió Europea, hi ha algun altre entrebanc para la procura espanyola?

El nostre afany no és només acabar amb aquesta història sinó créixer. Créixer en el sentit d'homologar altres professions europees i assumir un altre tipus de competències, a part de les quals tenim. Tot el que és execució, actes d'execució, crear línies de negoci que donin diners, com la plataforma de subhastes.

El Consell General de Procuradors d'Espanya busca nous camps de negoci per la procura espanyola, segons Estévez.

Una plataforma de subhastes que funciona des de fa un any i mitjà, no és així?

Sí, Subhastes Procuradors és un portal electrònic de subhastes que està tenint una progressió geomètrica. És competitiu amb el del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), però està funcionant ben perquè és molt actiu i atractiu per a l'usuari. Estem rondant el 70% d'èxit en les adjudicacions. Funcionem bé en els temes concursals.

La majoria de les nostres subhastes procedeixen d'assumptes judicials, encara que també tenim algunes subhastes particulars. Fins avui hem adjudicats 1050 subhastes.

A través de quins mitjans es pot accedir a aquesta plataforma?

Des de l'ordinador o el telèfon. Qualsevol pot fer ús de la nostra plataforma. Vostès estan avorrits dels seus cotxes, o necessiten vendre'ls, i poden fer-ho a través del nostre portal de subhastes. Vostès posen un mínim i a partir d'aquí el que surti.

Què treuen vostès de cadascuna de les subhastes?

Una petita comissió, que cobrem al que es porta finalment la licitació, no al que subhasta. A vostès no li cobraríem gens per la subhasta del seu cotxe. Ho faríem al que ha licitat i s'ha quedat amb ell.

Una professió que no és reconeguda socialment, té poc futur

La comissió és la mateixa sempre?

No, en el cas de subhastes judicials ja ve establerta la comissió. Oscil·la entre l'1 i el 4 o el 5 per cent. I torno a insistir, no només són subhastes judicials. Si volen vendre una casa que els ha deixat la seva bestia ho poden fer a través del nostre portal. Vénen aquí i pactem una comissió.

Posem que el preu és de 100.000 euros. La nostra comissió seria, per exemple, d'un 2 per cent. Serien 102.000 euros. 100.000 per a vostès i 2.000 per a nosaltres.

L'avantatge és que el comprador va a saber al cent per cent la situació de l'immoble, les càrregues que té, tots els detalls. Nosaltres donem seguretat jurídica cent per cent.
En les nostres subhastes no hi ha sorpreses.

Quan en el BOE se subhasta un immoble surt de forma molt escarida. Se subhasta pis C esquerra del carrer Cea Bermúdez 42, de tants metres quadrats. No et posa més. Al nostre portal de subhastes hi ha un reportatge fotogràfic i un altre de vídeo, amb la informació registral i les càrregues que té.

Està funcionant molt bé. Els jutges del mercantil ja estan entrant a col·laborar. Això va a poc a poc. El creixement és de progressió geomètrica. Hem fet 1.050 subhastes en l'últim any.

Col·laboren els 63 col·legis amb el portal de subhastes del CGPE?

També. Tenen un Conveni subscrit amb el Col·legi que si porten clients es porten la comissió corresponent.

Si el Col·legi de Múrcia comença a portar-nos subhastes, millor per a ell i per a nosaltres.

Una altra marca és la certificació d'enviaments, encara que va una mica més lenta.

Un altre dels grans reptes de la Procura és la reforma de la Llei d'Enjudiciament Civil, per assumir les competències pactades amb Justícia, però que encara estan pendents.
Volem convertir-nos en agents d'execució. com els quals existeixen en altres països. La Unió Internacional dels Huissiers està formada per més de 100 països.

Estem esperant al fet que el Ministeri tregui el primer esborrany. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat que ho va a treure a la fi d'aquest mes.

Parlem d'un primer esborrany que haurà de passar el tràmit d'esmenes dels operadors jurídics. Després ho aprovarà el Consell de Ministres i, finalment, serà sotmès a les Càmeres per a la seva tramitació parlamentària.

Això ja seria una qüestió política i el Govern necessita pactar amb els grups parlamentaris.

Quants procuradors hi ha a Espanya?

11.000, repartits en 67 Col·legis.

Quants procuradors hi ha a Madrid?

Al voltant de 2.000.

El seu fill també és procurador?

Sí, també ho és. És la quarta generació.

Com és possible que sent tan pocs procuradors tinguin tanta presència institucional i tanta penetració? El factor humà és fonamental?

Crec que és una labor de molts anys de relacions. Per a això cal comptar amb credibilitat i recolzar al Govern de torn, col·laborar amb ells, complir els pactes i els acords. Nosaltres som el màxim productor d'esmenes. No hi ha llei que vagi en benefici de la Justícia a la qual no li fem esmenes de millora. Les hi enviem a tots els grups polítics. Alguna vegada hem aconseguit donar la volta una llei amb el suport de diferents grups polítics.

Sempre va voler ser procurador?

Jo per res volia ser procurador. Vaig estudiar el Batxillerat de Ciències, volia ser enginyer industrial. En acabar Preuniversitari decideixo que vull matricular-me en això, però un amic meu em convenç de no fer aquesta carrera perquè se'm donava molt malament el dibuix –sóc una nul·litat absoluta [riu]-. Ho vaig pensar i vaig rebutjar aquesta idea.

D'altra banda, també tenia pressions familiars, especialment del meu oncle Carlos (el catedràtic de Dret Mercantil (Carlos Fernández Novo), perquè estudiés Dret. Alguna cosa que m'horroritzava.

Per aquestes dates va sorgir la carrera de ICADE, Dret i Adreça d'empreses, i em vaig matricular. En aquesta carrera tinc excel·lents en les assignatures d'Econòmica i aprovat en les relacionades amb el Dret. En acabar la carrera començo a preparar les oposicions de Tècnic Comercial de l'Estat, la qual cosa va estudiar Luis de Guindos.
En aquestes dates el meu pare va sofrir un ictus, del que es va recuperar estupendament, però estava molt preocupat de si li passava alguna cosa què anava a passar amb el despatx. Així que li vaig dir que es quedés tranquil que jo deixava l'oposició i m'anava al despatx. Quan vaig començar a treballar en el despatx em vaig adonar que m'agradava el treball i quan va tornar el meu pare li vaig dir que em quedava amb ell. Va ser la major alegria que li vaig donar al meu pare en la seva vida.

Estévez creu que la procura té el respecte de jutges, fiscals, advocats i notaris, però que cal seguir treballant perquè la societat entengui el treball que realitzen.

Quant temps porta exercint com a procurador?

Des de l'any 1970. Quaranta-set anys ja. Tota vida dedicada al Dret.

Per què es va ficar en política, perquè ocupar un càrrec institucional és política?

Jo em vaig casar ja maduret, amb 35 anys, en 1983. En aquest any vaig entrar com a secretari del Consell General dels Procuradors d'Espanya (CGPE), amb Pepe Granados. M'ho van oferir i em van donar una hora per pensar-ho, després de consultar-ho amb el meu pare vaig acceptar i vaig estar allí 16 anys. Vaig aprendre moltes coses i li vaig començar a agafar gustillo a això del càrrec institucional.

Després d'això vaig estar 8 anys com a Degà del Col·legi de Procuradors de Madrid, dels quals, els sis últims compaginant els càrrecs de degà i president del Consell.

Una de les banderes del nou degà del Col·legi d'Advocats de Madrid, José María Alonso, és retornar a l'Advocacia el lloc que li correspon. Creu que la procura està en el lloc que li correspon?

Mai arribes al lloc que creus que et correspon. M'agradaria que la procura estigués molt més a dalt. Per començar, nosaltres hem de fer autocrítica. Tenim un defecte estructural, que hem anat corregint, que és ser coneguts per la societat. Si vas a la tenda de la cantonada i preguntes què és un advocat o un metge, sap el que és. En canvi, si preguntes que és un procurador saps que existeixes, però no saben el que feixos.

Sí tenim el reconeixement del sector: jutges, fiscals, advocats, notaris, etc.., però hem de seguir treballant perquè la societat entengui el treball que realitzem.

Una professió que no és reconeguda socialment, té poc futur.

La querella que us va posar l'Associació per a la defensa del procurador ha estat un dels pitjors moments de la seva història?

Per res. Jo sabia que això no tenia cap recorregut. Va ser pitjor per a Antonio Álvarez-Buylla, que era el degà en aquest moment, perquè li va costar el seu lloc com a vocal del Consell General del Poder Judicial. No va poder prendre possessió, encara que estava triat pel Senat, perquè és un senyor. Però podia haver pres possessió.

Hi ha un grup, que sempre són els mateixos, que han presentat querelles i denúncies davant tots els col·legis d'Espanya.

Són odiats per tota la Procura.

El naixement de tot això és l'impagament de quotes. Són gent que s'han dedicat a fer competència deslleial i a treballar a preus baixos. Nosaltres cobrem per un monitorio, d'aranzel, 35 euros. Algun d'aquests els portava per 5 i per 10 euros, amb l'al·licient que anaven a rebre 10.000 monitoris d'una empresa gran. El problema és que després cal tramitar aquests 10.000 monitoris i mancaven de mitjans.

Quan després calia pagar la quota no tenien diners. I aquest és l'origen de tots els mals. Les querelles no tenien ni peus ni cap.

A mi afectaven encara menys, perquè el famós estatut que dóna origen a totes les querelles es tramita sent jo degà del Col·legi de Procuradors de Madrid, però després s'acaba quan jo ja no era degà.

L'estatut es va elaborar, es va aprovar en Junta General, amb una majoria del noranta i punts per cent dels vots i es mana al Consell General de Procuradors, que ha d'informar, i a la Comunitat de Madrid.

El Consell General fa les seves observacions. Es recullen. La Comunitat fa les seves, es recullen i s'aprova l'Estatut.

Aquests senyors afirmaven que s'havia reformat torticeramente l'Estatut. Doncs no. Ho va reformar el Col·legi de Procuradors de Madrid, amb els informes positius de la Comunitat i del Consell General, després de les modificacions ordenades.

Al final tot s'ha arxivat, com havia de ser.
 
 Font: El Confidencial

últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475