Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


La Procura demanda valentia per a avançar en conciliació

Notícies Jurídiques


23 FEB 2021

 

10.45 del matí, enrere van quedar dues vistes celebrades i recollida la signatura a la sala de notificacions. Embolicada en els meus pensaments comptabilitzo entre 25 i 35 notificacions en paper…, a veure com m'organitzo avui si rebo tanta signatura de Lexnet com ahir, que em va retenir fins a passades les 21 h en el despatx.

Encara sort que mamà em va ajudar amb el sopar dels nens i que Víctor, el major, ja s'espavila només… A major velocitat que el pensament, encara que esperançada, em dirigeixo cap al següent assenyalament en un altre partit judicial… Per fi!

Quina alegria que finalment vagi a celebrar-se aquell judici, dues vegades suspès, ajornant-se la necessitat imperiosa de resoldre una situació de deriva familiar en la qual tots sofreixen, principalment els nens, aquests éssers petitons la voluntat dels quals queda relegada només per una qüestió d'edat i que el sistema judicial ha de protegir amb la maduresa de les seves lleis i el bon encert d'un jutge.

De reüll miro el mòbil…, una altra vegada la llum parpadeante d'un número ocult, vaig amb presses però responc per si es tracta d'una urgència.

una desconeguda veu afectada sento pronunciar el meu nom i cognoms, inquirint-me si sóc jo, i seient prudent al mateix temps que m'assalta una esgarrifança que fa presagiar el pitjor: és vostè la mare de Víctor?

El meu silenci és confós amb una afirmació perquè, sense treva, des de l'altre costat de la línia es pronuncien les paraules més terribles que puguin ressonar en les oïdes d'una mare, al mateix temps que estripen un cor: el seu fill acaba de sofrir un greu accident, ha d'acudir sense demora a l'Hospital…

Bé, abans de res, demanar humils disculpes per haver pogut ferir sensibilitats amb aquest relat introductori, però necessitava la fotografia imaginària d'un anodí matí en la vida d'una procuradora, que en aquest cas al seu torn és mare, i a la qual la vida venta inesperadament amb una notícia que la deixa en xoc i incapaç d'escometre qualsevol altre acte que no sigui el d'acudir precipitadament a l'hospital en auxili del seu fill.

Aquesta reacció de la procuradora, humanament comprensible fins a l'últim confí de la lògica, comportarà uns efectes jurídics per a totes les activitats pròpies de la procura que em proposo analitzar.

Una amalgama de dubtes s'amuntega, l'una després de l'altra: d'entrada, aquest assenyalament immediat al qual ja no arribarà, en què la procuradora representava a la part actora.

Se celebrarà en la seva absència?

Se li tindrà per desistida si no acudeix la procuradora?

S'haurà pogut informar de la tragèdia i s'haurà pogut trobar un substitut a temps per a celebrar la Vista, o en cas contrari, la suspendran?

D'altra banda, què ocorrerà amb tots els escrits de termini que havia de presentar la procuradora aquest dia abans de les 15 hores?

I amb la llarga llista de notificacions diàries de Lexnet que ha de gestionar, i que ja estaran esperant implacables en la bústia d'entrada del seu ordinador?

Què ocorrerà amb aquells terminis, assenyalaments i requeriments, amb els efectes jurídics en general que ja s'han desplegat i que no podrà atendre per una situació de força major que avui dia no té una regulació legal específica en les lleis processals?

És obvi que aquestes desgràcies han ocorregut sempre, i que les solucions han estat de tota índole, unes vegades més justes que unes altres, pròximes a la improvisació i a la sensibilitat de qui les havia d'impartir.

I en última instància, només a manera defensiva, mai preventiu, havent d'acudir a articles genèrics que emparaven situacions de força major.

Així hem anat tradicionalment capejant el temporal els operadors jurídics.

LA TECNOLOGIA, UN FACTOR CLAU
Però el contundent increment de la tecnologia en l'oficina judicial, que ha fet que les notificacions que abans es rebien en paper, o els escrits que es presentaven manualment en paper en les seus judicials, on l'autoritat competent potser empatitzava amb el procurador acuitat per una causa greu i consentís en què aquest frenés durant uns dies el ritme del seu treball, permetent-li potser no recollir totes o algunes notificacions, amb la prudència i el compromís de no es ressentir la marxa de l'Administració de Justícia, ara hagi de canalitzar-se tot o pràcticament tot de manera telemàtica.

Amb els seus temps determinats i complexos mecanismes automatitzats a través de diverses plataformes, fet que ha vingut a incrementar la complexitat, en fer que aquelles solucions a l'ús, variades, es mostrin avui insuficients, que no satisfacin a ningú i que creïn inseguretat i malestar, i a què es vegi seriosament compromesa la conciliació entre la vida personal i familiar amb la vida laboral dels procuradors, sotmetent-nos a una sort d'esclavitud digital a la qual hem de posar límit.

A això cal afegir els efectes de la pandèmia sanitària, que ha comportat una multiplicitat de situacions de baixa laboral de companys, amb diferents graus de gravetat, que han generat un ventall de solucions dispars en el si de l'Administració de Justícia.

No sols en els diferents territoris, sinó a vegades en el jutjat d'enfront del mateix partit judicial, que han vingut a aprofundir en el desassossec dels operadors jurídics i en la ferma convicció que, d'una vegada per sempre, hauríem de ser capaces de trobar una regulació legal que ofereixi seguretat jurídica no sols al professional del Dret, sinó també al justiciable i a la pròpia Administració de Justícia, amb els quals mantenim intrínsecament el compromís de garantir el principi de tutela judicial efectiva.

Perquè no oblidem qui som els procuradors, aquells professionals del Dret que donem celeritat al procés, i que mentre sofrim una situació extrema, paralitzant, en la nostra vida familiar o personal, reclamem un marge de dignitat per a poder atendre-ho, però al temps volem que es garanteixin tots els interessos en joc, els del propi representat i els de l'Administració de Justícia, de la qual som i ens sentim estrets col·laboradors.

LA SOLUCIÓ DE LA PROCURA
Arribats a aquest punt, tinc el privilegi d'informar que la Procura porta temps reflexionant en com conjugar tots aquests interessos, analitzant amb lupa la Llei Processal Civil, i oferir una solució lògica i de mínim impacte legal que empari el dret fonamental a la necessària conciliació de vida laboral, personal i familiar sense que es ressenti l'Administració de Justícia.

Això passa, necessàriament, per reforçar el paper fonamental que juguen els Col·legis de Procuradors, que s'erigeixen en el suport indiscutible del professional per a cobrir tots aquells aspectes que podrien quedar desatesos en les tres facetes fonamentals de la labor d'un procurador: la signatura, els terminis peremptoris, i els assenyalaments, organitzant, des dels tres dies hàbils des que es té coneixement formal de la causa greu, paralitzant o de força major, un sistema integral de substitució que garantirà la continuïtat de l'activitat del professional de la Procura mentre duri la seva situació d'impossibilitat.

Però per a poder oferir aquesta garantia, és indispensable que es paralitzin els efectes jurídics i, per tant, les activitats de: gestió de signatura, meritació de terminis i celebració de vistes durant tres dies hàbils.

Tres dies indispensables per a conjugar amb solvència tots els interessos davant una causa extrema, de gravetat, reconeguda per la llei, tan objectiva i inequívoca que el Col·legi de Procuradors la comunicarà oficialment a l'Administració de Justícia sense comprometre el control judicial, havent-se erigit aquest en el primer fiscalitzador d'aquesta causa i assumit la responsabilitat de garantir la continuïtat de l'exercici integral d'aquest professional de la Procura fins al seu restabliment mitjançant un sistema organitzat de substitucions processals.

Llancem un SOS a l'Administració, que no pot desatendre la legítima reivindicació de la Procura.

De reüll observem com totes les professions, sense obviar la pròpia Administració, es doten de regulacions que emparen aquestes situacions de marcat caràcter social, adequant la legalitat a la realitat canviant, reflex de la sensibilitat i altura de mires dels seus governants, seguint el deixant del Dret Comparat i donant forma a Drets Fonamentals, modernitzant i consolidant el nostre Estat Social i Democràtic de Dret.

El Ministeri de Justícia ha fet un pas de gegant convocant-nos a advocats, procuradors i graduats socials a una Comissió Mixta per a abordar una solució, equiparant amb això tots dos costats de l'Administració de Justícia, funcionaris i professionals liberals, moltes vegades en funcions públiques.

No podem malgastar aquesta oportunitat de continuar avançant en el camí cap a una societat més justa i equilibrada, i això passa necessàriament per la protecció i reconeixement dels seus drets civils i laborals.

 

Font: confilegal.com


últimes notícies

Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


INFO ENTREVISTA DIARI DE MALLORCA PER ESPECIAL DEDICAT ALS COL·LEGIS PROFESSIONALS DE LES ILLES

26 FEB 2024


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475