Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Joaquín Delgado: «L'expedient judicial electrònic és la clau per a altres solucions tecnològiques que asseguraran l'eficàcia»

Notícies Jurídiques


29 DEC 2020

 

Acaba de publicar «Judicial- Tech, el procés digital i la transformació tecnològica de la justícia» en el qual posa negre sobre blanc el món cap al qual ens dirigim. Magistrat de l'Audiència Provincial de Madrid, exdirector general de de l'Administració de Justícia i exvicesecretario general del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Joaquín Delgado és un dels grans experts contrastats i reconeguts en aquest camp al nostre país.

També un dels més industriosos i productius. El seu anterior llibre, «Recerca tecnològica i prova digital en totes les jurisdiccions” va ser qualificada per Manuel Marchena, president de la Sala penal del Tribunal Suprem, com de «monografia extraordinària».

El doctor Delgado és una de les principals autoritats en aquest camp en el qual s'està endinsant l'equip que lidera el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

En la seva obra, dividida en tres parts, «El procés digital i la transformació de la Justícia», «La transformació digital de la Justícia (‘Judicial Tech’)» i «Resolució de conflictes ‘en línia'», aborda aquesta temàtica des dels quatre punts cardinals, incloent la protecció de dades, la confidencialitat, el secret, la intel·ligència artificial, el «blockchain» o els «smart contracts». Tot queda explicat, analitzat, valorat i sospesat en el seu just valor.

Per a Delgado, en aquest procés de canvi tecnològic i organitzatiu profund que s'està operant en l'Administració de Justícia la pedra angular és, sens dubte, l'expedient judicial electrònic.

L'autor és l'inventor del «Judicial Tech». Per això la primera pregunta és obligatòria:

Què és el Judicial Tech? En què consisteix?

És la integració de la tecnologia digital en les diferents àrees de la justícia per a millorar la resposta judicial. Perquè hi hagi més qualitat i més eficàcia, i, sobretot, més rapidesa en la solució del conflicte.

Per a això, no solament cal millorar la implantació de les tecnologies actuals, sinó també cal aplicar les tecnologies emergents.

En primer lloc, ha d'aprofundir-se en l'aplicació de les tecnologies actuals, és a dir, l'optimització de les notificacions electròniques i de la presentació telemàtica d'escrits a través de Lexnet i similars. Cal incrementar i millorar els serveis prestats a l'oficina judicial mitjançant plataformes d'interoperabilitat per a prestar serveis àgils a l'oficina judicial, com el Sistema de Registres Administratius de Suport a l'Administració de Justícia i el Punt Neutre Judicial.

La base essencial per a altres tecnologies és, precisament, la dotació de mitjans tècnics adequats i d'una regulació que permeti el desenvolupament de l'assistència telemàtica als judicis, vistes i altres actes judicials. I la implantació de solucions de transcripció dels enregistraments. D'una forma especial, la definitiva implantació de l'expedient judicial electrònic en tot el territori de l'Estat.

L'expedient judicial electrònic és la clau per a altres solucions tecnològiques que asseguraran l'eficàcia. Solament una digitalització efectiva permetrà l'ús d'instruments de «big data», per a la gestió de les polítiques judicials i dels mitjans personals i materials de l'oficina judicial, i de tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial i el «blockchain», per citar algunes d'elles.

Això sense perjudici de les creixents necessitats de ciberseguretat i de l'aprofundiment en les plataformes online de resolució de conflictes, les anomenades ODR.

Només tecnologia?

Té raó. Perquè no es tracta solament d'aplicar molta tecnologia, ha d'anar acompanyada d'una reforma de l'organització, de l'oficina judicial, de la planta dels jutjats i tribunals… Això determina una nova manera d'entendre la relació amb el ciutadà.

Es tracta d'aconseguir una justícia orientada a les persones, centrada en les seves necessitats i dirigida a resoldre els problemes que els preocupen, respectant plenament els drets fonamentals; i millorant l'efectiu accés a la justícia en igualtat per part de tots els drets dels quals són objecte de violació.

L'experiència en anteriors projectes de modernització de la justícia ens ensenya que tan important és el disseny de la solució tecnològica, com l'atenció al procés d'implantació i a la gestió de canvi cultural de les persones cridades a aplicar-la.

La situació de pandèmia originada pel COVID-19 ha aguditzat la necessitat d'implantar aquestes solucions tecnològiques, accelerant els processos. Aquesta crisi ha de ser aprofitada com una oportunitat per a avançar en la transformació digital de la justícia, la qual cosa jo dic Judicial-Tech, utilitzant de manera intel·ligent les partides pressupostàries i els fons que procedeixin de la Unió Europea.

El gran problema és el marc de governança.

Font: confilegal.com


últimes notícies

Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


LexNET es renova amb una versió més senzilla, accessible i atractiva per als seus usuaris

23 ABR 2024

L'aplicació APPLexNET permet visualitzar notificacions i trasllats de còpies pendents de ...


DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475