Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


El Poder Judicial exigeix al Govern mesures urgents davant el col·lapse de la Justícia

Notícies Jurídiques


19 MAI 2020

Els vocals del Consell que participen en la Comissió Mixta amb el Ministeri i amb la Fiscalia General de l'Estat consideren que cal desbloquejar els terminis processals i desvincular-los de l'estat d'alarma per a superar "el coll d'ampolla" que s'ha generat

 

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha instat a l'Executiu de Pedro Sánchez a aixecar la paralització dels terminis processals. Fonts de l'òrgan de govern dels jutges han assegurat a Vozpópulique es tracta d'una mesura necessària per a evitar el tan anunciat col·lapse dels jutjats. Segons han precisat, la reclamació ha tingut lloc el divendres, al tancament de la primera setmana de la fase un de la 'desescalada' en els tribunals. Diferents associacions de la judicatura ja s'han pronunciat a favor i fins al president de la Comunitat Valenciana ha alçat la seva veu per a reclamar la represa de l'activitat judicial.

 

El teletreball i els 'telejuicios' representen un repte per a la judicatura que tradicionalment resol de manera presencial


La protesta ha estat elevada per la comissió mixta, un ens de caràcter consultiu compost per dos integrants de la Fiscalia General de l'Estat, tres vocals del Poder Judicial i altres tres del Ministeri de Justícia, encapçalats pel secretari d'Estat del Departament i el secretari general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic. Entre tots han demanat al Govern que desvinculi els terminis processals de l'estat d'alarma que pretén ampliar en els pròxims dies.

"La bola que s'està creant és terrible; no es poden vincular els terminis processals a l'estat d'alarma, un mes més amb els terminis processals paralitzats i no hi ha qui aixequi la persiana", han assegurat de manera gràfica fonts del Poder Judicial. En l'actualitat només corren els terminis per als serveis essencials, per la qual cosa les activitats que s'estan duent a terme "són mínimes". "El coll d'ampolla és terrible, perquè estan els judicis que existien, els que han entrat i els que vénen. És com tenir una fàbrica parada", han insistit les fonts consultades.

Servei al 30%


El departament de Juan Carlos Campo va donar el tret de sortida el passat 12 de maig. Aquest dia estaven convocats a la volta al servei entre el 30% i el 40% de la plantilla en els òrgans judicials i fiscalies, així com en els Instituts de Medicina Legal i l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

Encara que estava previst que la "primera escala" durés almenys una setmana, Justícia ha acordat mantenir la fase un fins al 25 de maig. Des de l'Associació Judicial Francesc de Vitòria han criticat la decisió. Segons han denunciat públicament, suposa una "flagrant vulneració" de drets per als usuaris de la Justícia. "És paradoxal que els ciutadans puguin anar a la terrassa d'un bar, però no a un jutjat", han dit. L'Associació Professional de la Magistratura, per part seva, ha titllat de "incomprensible" que "un servei essencial en un Estat de Dret i en una democràcia, com és la Justícia, continuï quasi-paralitzat".

Davant el panorama actual, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha consultat al Consell General del Poder Judicial si pot reprendre la celebració de judicis i vistes d'assumptes no catalogats com a essencials fins i tot abans que s'aixequi l'estat d'alarma. Amb això, es pretén reactivar progressivament el normal funcionament dels tribunals, "afrontant un nou panorama complex d'inqüestionable deterioració del rendiment del sistema judicial que sens dubte arrossegarà les seves conseqüències durant molt de temps".

Reactivació de terminis


Segons han insistit les fonts consultades en el Poder Judicial, la reclamació que la comissió mixta ha elevat a l'Executiu s'emmarca en aquest intent d'atallar la situació i evitar el col·lapse en els jutjats de tota Espanya. En la llista de peticions s'inclou l'ampliació dels serveis essencials -tal com reclamen els jutges- o l'aixecament dels terminis processals, desvinculant-los de l'estat d'alarma.

Des de l'òrgan de govern dels jutges no preveuen aconseguir la normalitat almenys fins a setembre. "Si els terminis no corren quan es presenti una demanda i el jutge no té termini per a contestar, perquè no s'activa el procés, que acaba acumulant-se en el jutjat", han exposat com a exemple les fonts consultades.

La situació actual ha portat al president de la Generalitat valenciana i dirigent del PSOE, Ximo Puig, a pronunciar-se. Durant la desena videoconferència de Sánchez amb els presidents autonòmics, va reclamar a la Moncloa que reprengués l'activitat judicial davant les conseqüències que implica la paralització dels terminis judicials. "Només a la Comunitat Valenciana hi ha més de 20.000 judicis suspesos", va dir.

Falta de mitjans tècnics i sanitaris


Al marge de la petició relativa als terminis, el Poder Judicial ha recordat a per a la reactivació ha d'haver-hi mitjans i seguretat en les instal·lacions judicials. "Hi ha ciutats que tenen edificis judicials magnífics, la qual cosa permet adoptar les mesures. Però Madrid no és el cas", han lamentat.

 

Després de la primera setmana de 'desescalada' en els tribunals, el Sindicat de Treballadors de l'Administració de Justícia (STAJ) va denunciar la falta de mitjans sanitaris per als funcionaris. L'associació Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JJpD) també va criticar que les administracions responsables no hagin posat en marxa "les reformes necessàries en les instal·lacions i la dotació de mitjans telemàtics imprescindibles perquè, en un context d'aquesta greu crisi sanitària, la tutela judicial dels drets i llibertats estigui permanentment garantida".

Des del sindicat CCOO ja van interposar una denúncia contra el Ministeri de Justícia davant la Inspecció de Treball per incomplir la Llei de Prevenció de Riscos Laborals durant l'aplicació del pla de 'desescalada' per a reactivar l'activitat judicial. La Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) també va presentar la seva queixa davant la Inspecció.

Es preveu que el 25 de maig l'Administració de Justícia passi a la seva segona fase de 'desescalada'. Llavors es reincorporaran entre el 60% i el 70% de la plantilla. Abans que la judicatura operi al 100% i recuperi el ritme 'pre-covid', s'hauran d'aprovar altres dues fases.

 

Font: vozpopuli


últimes notícies

DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475