Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


SEGUIMENT CRISI COVID 19 EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ: El Govern mobilitzarà fins a 200.000 milions per a fer front a la crisi

Notícies Jurídiques


18 MAR 2020

 

El president del Govern anuncia la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros per a fer front a la crisi del coronavirus. També es reformarà la normativa sobre inversions exteriors "per a evitar que companyies estrangeres puguin fer-se amb empreses espanyoles per la caiguda borsària".

Perquè l'impacte econòmic provocat pel coronavirus "vingui seguit d'una recuperació, hem de ser contundents, amb la major mobilització de recursos de la història de la democràcia", va assenyalar aquest dimarts el president del Govern, Pedro Sánchez. Una "mobilització colossal de recursos públics" de fins a "200.000 milions d'euros, prop d'un 20% del nostre PIB". D'aquesta quantitat, "117.000 milions seran íntegrament públics", mentre que els 83.000 milions restants correspondrà a la "mobilització de recursos privats".

Blindatge a les empreses de l'Ibex
L'enfonsament borsari provocat pel coronavirus ha colpejat la capitalització borsària de les empreses de l'Ibex 35. Per a blindar a les cotitzades del selectiu i evitar que empreses espanyoles de sectors estratègics acabin en mans de companyies estrangeres, l'Executiu ha "reformat la normativa sobre inversions exteriors per a impedir que empreses de països de fora de la UE puguin fer-se amb el control d'entitats espanyoles en sectors estratègics", tal i comoanunció ahir Sánchez.

Amb aquesta decisió el Govern vol impedir que signatures estrangeres aprofitin la "caiguda conjuntural" del valor de les accions de les empreses espanyoles, "en aquesta situació de crisi econòmica i d'extrema volatilitat els mercats financers". Aquesta mesura forma part del reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres amb mesures econòmiques per a afrontar la crisi del coronavirus

Mesures sense precedents
Pedro Sánchez va destacar en la seva compareixença que "aquestes mesures no tenen precedents en la història democràtica del nostre país". Mesures extraordinàries per a afrontar "dies molt durs" que estan per venir. "No deixarem a ningú enrere. L'Estat assumirà aquest xoc", va garantir el president del Govern. Per això "17.000 milions van destinats a col·lectius molt vulnerables". Sánchez va incidir en què "aquesta frenada en sec de l'economia espanyola és conjuntural i temporal. Després haurem d'afrontar la recuperació econòmica". Perquè el teixit empresarial pugui afrontar amb garanties aquest moment de la recuperació econòmica, el Govern ha posat en marxa el següent paquet de mesures.

Línia d'avals de 100.000 milions per a empreses
Sánchez va garantir que injectarà "tota la liquiditat que necessiti" el teixit empresarial. "Les empreses solvents necessiten liquiditat i la hi donarem". Per a això, l'Executiu ha aprovat una línia d'avals per valor de 100.000 milions d'euros per a les empreses. Amb aquesta mesura el Govern espera solucionar els problemes conjunturals derivats de la caiguda de l'activitat i evitar així que derivin en problemes de solvència. Segons va explicar el president, aquests 100.000 milions permetran mobilitzar un total d'entre 150.000 i 200.000 milions si se suma la col·laboració del sector privat.

Agilita ERTEs i garanteix l'atur per als afectats
El Govern agilitarà els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTEs) i garanteix a tots els empleats afectats la prestació contributiva per desocupació i aquest temps consumit d'atur no comptarà com gastat. Les empreses també queden exonerades de la part de la cotització de contingències comunes durant el temps que duri el ERTE. "Faig una crida als empresaris: no acomiadin als treballadors, és una crisi temporal", va demanar Sánchez, que va agrair l'ajuda i col·laboració d'empresaris i sindicats, així com a l'oposició i als presidents autonòmics en aquestes mesures.

Tots els ERTE que tinguin "causa directa" en la pèrdua de negoci per les mesures posades en marxa pel Govern, per contagi de la plantilla o per mesures d'aïllament preventiu, es consideraran de força major i i es resoldran en un termini màxim de set dies. Les empreses hauran de remetre a l'autoritat laboral un informe que expliqui les circumstàncies que li han portat a presentar el ERTE.

Moratòria d'hipoteques
"Garantim el dret a l'habitatge de les persones més vulnerables amb una moratòria de les hipoteques. Cap persona perdrà la seva casa ni serà desnonada durant aquesta crisi" , va garantir Sánchez. Per esose ha aprovat una moratòria en el pagament de les hipoteques per a aquelles persones que hagin perdut la seva ocupació o hagin vist reduïts els seus ingressos pel coronavirus.

Sánchez no va donar més detalls d'aquesta iniciativa, però amb aquesta mesura el Govern lliurarà a les famílies més afectades per aquesta crisi, entre elles les que perdin els seus llocs de treball a conseqüència d'un ERTE, de pagar la quota hipotecària uns mesos. "El raonable" seria que la moratòria s'allargués durant diversos mesos o el temps que durin les conseqüències econòmiques d'aquesta nova crisi, segons fonts pròximes a l'Executiu.

600 milions per a protegir als més vulnerables
"No deixarem a ningú enrere, especialment als més vulnerables". Per a la protecció d'aquest col·lectiu especialment exposat al coronavirus - persones majors, dependents i col·lectius vulnerables-, el Govern destinarà 600 milions d'euros al finançament de prestacions bàsiques dels Serveis Socials de les Comunitats Autònomes i dels ens locals.

D'aquesta quantitat, la meitat es destinarà a un fons especifico de contingència per a reforçar l'atenció a persones majors, sense sostre i en residències de majors i dependents i altres 300 milions, per a la flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin usar el seu superàvit si l'inverteixen en partides d'atenció social: atenció a la dependència, serveis socials i tot tipus de problemes d'índole social associats al coronavirus

Energia, aigua i telecomunicacions, garantits
"Ampliem la protecció dels subministraments essencials (energia i aigua) a les telecomunicacions", va destacar el president del Govern. Així, l'Executiu garanteix els serveis públics "essencials" d'energia, aigua i les telecomunicacions durant el període de durada de la crisi provocada pel coronavirus, prohibint els talls d'aquests serveis als consumidors vulnerables.

Dret a reducció de jornada per cura
El Govern també ha aprovat mesures que afecten directament els assalariats, "perquè puguin adaptar la seva jornada laboral fins i tot al 100% i puguin conciliar", va assenyalar Sánchez. El Govern impulsarà el teletreball a través d'una dotació "important" a les empreses per a la compra d'ordinadors, al mateix temps que permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada. Aquesta mesura alleujarà les càrregues financeres de les empreses i permetrà recuperar ocupació "com més aviat millor".

Entre les circumstàncies excepcionals que poden justificar aquests canvis estan el tancament de centres educatius o residències o l'absència de qui s'encarregava fins ara de la cura de menors o dependents. La reducció de jornada no requerirà cap preavís, més enllà del que derivi de la bona fe i no estarà limitada en el seu gaudi per percentatge mínim ni màxim podent arribar fins i tot al cent per cent de reducció. No s'estableix, en principi, la figura d'una prestació de la Seguretat Social que compensi aquesta reducció.

Cotitzacions i ampliació de terminis
El Consell de Ministres ha aprovat l'exoneració del pagament de cotitzacions a aquelles empreses que, en lloc d'acomiadar treballadors, s'acullin a expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE).

Sánchez ha destacat que aquesta mesura alleujarà les càrregues financeres de les empreses i permetrà recuperar ocupació "com més aviat millor".

També per a facilitar els tràmits, no serà necessari que les empreses realitzin cap sol·licitud expressa davant la Tresoreria General de la Seguretat Social, sinó que directament no es facturaran les cotitzacions dels empleats identificats per l'empresa a través del Sistema de Liquidació Directa i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

A més, fonts del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions han confirmat a EXPANSIÓN que s'ajorna sine die el reial decret que llei per a augmentar les bases de cotització, que estava estudiant l'Executiu, donades les circumstàncies. Cal recordar que en aquesta llei s'inclouen tant les bases mínimes, que encara que estan condicionades al Salari Mínim Professional necessiten una norma posterior, com les màximes i les d'autònoms. El Govern volia elevar les bases de cotització, però, de moment, aquesta mesura queda paralitzada.

Injecció de 18.225 milions
Les mesures d'aquest dimarts se sumaran a les del reial decret llei aprovat dijous passat amb les primeres del pla de xoc contemplava la injecció de 18.225 milions per a pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus, que inclou l'ajornament i fraccionament de fins a 30.000 euros en deutes tributaris per un termini de sis mesos sense interessos, amb tres mesos de manca, i una injecció de 14.000 milions d'euros en liquiditat a pimes i autònoms.

Per als empleats de l'Administració General de l'Estat (AGE), els treballadors en aïllament continuaran percebent el 100% de les seves retribucions i es permetran modalitats de treball no presencial i es flexibilitzarà el teletreball per als pares. Al seu torn, la norma agilita el procediment per a la contractació de tota mena de béns o serveis que siguin necessaris.

Així mateix, s'habilita a Hisenda per a realitzar transferències entre les diferents seccions pressupostàries amb la finalitat de reforçar el finançament de la política sanitària per part de l'Estat.

Crèdits per al sector turístic i bonificacions de fixos discontinus
A més, es dota una línia específica de crèdit de l'ICO de 400 milions d'euros destinada a empreses i autònoms del sector turístic i es permet que les empreses que han rebut préstecs de la Secretaria General d'Indústria i de la petita i mitjana empresa puguin ajornar el seu reemborsament.

També s'amplien les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l'activitat turística, amb un cost estimat de 45 milions d'euros.

Devolució de bitllets de Renfe
Així mateix, es facilita que les aerolínies no hagin d'utilitzar un mínim de slots determinat per a conservar-los, la qual cosa serà de "gran alleujament" per a les aerolínies, encara que aquesta mesura requerirà d'autorització per les autoritats europees.

En paral·lel, Renfe permet des d'aquest dilluns que els viatgers canviïn per a una altra data o anul·lin sense cap cost els bitllets de tren que tinguin adquirits. A més, també es va aprovar dimarts passat la suspensió de tots els viatges del programa de Turisme Social del Imserso durant un mes.

Per a combatre la malaltia també transfereixen 2.800 milions d'euros a les CCAA per al Sistema de Salut Pública, com a avançament de les bestretes a compte prevists en el sistema de finançament autonòmic. Es mobilitza entorn de 1.000 milions d'euros del Fons de Contingència dels PGE destinats a intervencions sanitàries prioritàries assenyalades pel Ministeri de Sanitat.

Quant a les mesures d'atenció directa a les famílies, s'aprova una dotació extraordinària de 25 milions d'euros per a reforçar els serveis socials de les comunitats autònomes i es flexibilitzarà l'obtenció de beques-menjador per a fer-la efectiva fins i tot en els col·legis tancats.

 

FONT: ELECONOMISTA.ES


últimes notícies

Un allau de cinc mil reclamacions contra les aéreolinies colapsa els jutjats civils

18 MAR 2024

És la jurisdicció més saturada per les demandes d'empreses especialitzades a pledejar en nom ...


La Seguretat Social permetrà als mutualistes inscrits abans de 1996 passar les seves cotitzacions al règim d'autònoms

12 MAR 2024

Saiz anuncia també que modificaran la llei per a fer obligatòria la cotització en el ...


INFO ENTREVISTA DIARI DE MALLORCA PER ESPECIAL DEDICAT ALS COL·LEGIS PROFESSIONALS DE LES ILLES

26 FEB 2024


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475