Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Qui és qui en la Justícia a través del llenguatge de les togues i els símbols

Notícies Jurídiques


08 GEN 2020


La Justícia té el seu propi argot no sols a l'hora de redactar sentències, sinó també en la manera en què el protocol obliga a vestir a cadascun dels seus professionals depenent de la solemnitat de l'acte.
 
La deessa de la Justícia, que té els ulls embenats, sosté a les seves mans una balança i una espasa. Res d'això és a l'atzar, ja que cada element està carregat de simbolisme, com ocorre amb la vestimenta de tots els membres de la carrera judicial.
 
 
Conegui tots els detalls del significat de la deessa Justícia.
 
No és necessari conèixer qui és una persona concreta si va abillat amb la roba de feina per a saber, almenys, quin és el seu càrrec en el complicat organigrama jurídic. El Consell General del Poder Judicial, a través de diferents normatives -les més importants són la Llei orgànica del Poder Judicial i el reglament 2/2005 d'Honors, Tractaments i Protocol en els Actes Judicials Solemnes-, dóna instruccions precises de com han de vestir-se jutges, advocats i altres professionals del Dret.
 
Potser un dels símbols més antics i, al seu torn, el més bàsic és la toga que porten pràcticament tots els professionals a Espanya: jutges, magistrats, fiscals, secretaris, advocats i procuradors. Aquesta espècie de túnica negra es pot considerar com l'uniforme oficial en els actes de servei.
 
Però la història d'aquest abillament no és tan agradable o bonica com es pot pensar. Encara que van ser els romans els primers a triar aquestes vestidures en tons clars, el tradicional color negre actual és fruit de la defunció de la Reina María II d'Anglaterra el 28 de desembre de 1694. Com a mostra de respecte i dol, els jutges anglesos van començar a usar el color negre, una manera de vestir que, no obstant això, es va convertir en moda i es va estendre ràpidament a la resta d'Europa.
 
Des de llavors, les togues han sofert lleugers canvis en el seu disseny. Sí s'ha notat més en l'elecció dels teixits (antigament eren de llana o cotó i ja s'utilitzen materials sintètics), així com en els adorns que porten algunes d'elles com les famoses punyetes.
 
Això sí, el curiós és que el país que va posar de moda el negre és el més atrevit a l'hora d'usar els colors en aquestes vestidures. Així, els tons varien en funció de la jurisdicció, ja que, per exemple, van de vermell els jutges de l'Alta Cort de Justícia o el president del Tribunal Suprem.
 
L'ús de la toga és obligatori en els tribunals, per la qual cosa, si algun advocat s'oblida d'ella, és habitual que hi hagi alguna de préstec perquè no falti a les normes de vestimenta. Fins i tot el jutge podria reprendre-li si no va correctament uniformat, com indica l'article 34 del reglament d'honors, tractaments i protocol en els actes judicials solemnes.
 
La toga i altres símbols sobre ella, com les plaques, és l'única vestimenta obligatòria que s'ha d'emportar en els tribunals espanyols. Els representants de la Justícia, a diferència d'altres jurisdiccions, s'han lliurat, per exemple, d'haver d'abillar-se amb una estranya perruca, que no sols es va triar per a diferenciar als membres de la professió jurídica de la resta de la societat, sinó també per a protegir-los. Per descomptat, no es tracta d'un escut o un casc, però les perruques donaven cert anonimat als qui les portaven, per la qual cosa, en el seu moment, s'entenia que així s'evitaven revenges dels condemnats en un judici.
 
 
Accedeixi als detalls més curiosos de les togues.
 
Sigui com sigui, és clar que els símbols i la vestimenta depèn clarament de cada país i dels seus costums. Bona prova d'això són les sessions de la Cort Internacional de Justícia de la Haia, en les quals cada jutge es vesteix seguint la normativa del seu país d'origen.
 
Frases molt curioses

No sols de símbols físics està envoltada la Justícia. La seva importància és tal que fins i tot hi ha frases que han passat al llenguatge comú i diari dels ciutadans.
 
Per exemple, la malsonant i provocadora Vés-te a fer punyetes té el seu origen precisament en aquests vuelillos blancs que porten els magistrats en les mànigues de les seves togues.
 
Una teoria assegura que aquesta frase s'usa amb la intenció que a algú li deixin en pau, ja que elaborar punyetes és una tasca molt laboriosa i llarga i, per tant, tindria al molest receptor del missatge una bona estona ocupada.
 
No obstant això, hi ha una altra més curiosa que està relacionada amb les recluses de la presó de Casa Galera, que estava situada en el centre de Madrid. Una de les obligacions de les preses en el segle XIX era precisament elaborar treballs de punt de ganxo, que es venien en l'exterior. Una vegada complerta la condemna, rebien part dels guanys per a facilitar la seva reinserció en la societat. Per tant, manar a algú a fer punyetes era, en realitat, enviar-ho a presó.
 
I una tercera teoria diu que les elaboraven algunes monges de clausura, que es trobaven en convents allunyats, la qual cosa explicaria també el perquè es mana a fer punyetes a algú que està molestant.
 
Una altra frase molt relacionada amb el món jurídic -encara que, en aquesta ocasió, s'usa molt menys en el llenguatge comú- és la d'amb la seva vènia. Utilitzar aquesta expressió a un jutge no significa una altra cosa que demanar permís per a intervenir, mentre que en el món militar s'usa a l'hora de saludar a un superior.
 
Demanar la vènia és una altra versió i, en aquest cas, el seu ús està reservat al sector legal, ja que s'utilitza per a sol·licitar al tribunal un canvi d'advocat.
 
Els collarets de ses senyories
En la solemne obertura de l'Any Judicial (acte al qual pertany la fotografia d'obertura de l'article i que es replica aquí), el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, el rei i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, llueixen sengles collarets carregats de simbolisme.
 
 
Lesmes porta el Gran Collaret de la Justícia, que en realitat és propietat del Tribunal Suprem. Realitzat en or pel mestre Pablo Cabrero en 1844, consta de 18 baules esmaltades amb els emblemes de la monarquia i els atributs de la justícia. Deu d'ells llueixen un ull, com a antic símbol dels Reals Consells, mentre que uns altres tenen en el seu centre un llibre amb una espasa i la inscripció Justícia i Llei, i els restants porten una balança, un feix de vímets o fasces, com a símbols del poder i de l'Estat. Del Gran Collaret penja la medalla que distingeix la presidència del Tribunal Suprem.
 
Felip VI, per part seva, llueix el Collaret de la Justícia, també conegut com a Collaret del Ministre de Justícia, que precisament va retornar l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón al Suprem al gener de 2012. Va ser fabricat per Moratilla en 1871.
 
La ministra llueix el Gran Collaret amb Cruz d'Honor de l'Orde de Sant Raimundo de Peñafort. Aquesta ordre va ser creada en 1944 per a "premiar els mèrits adquirits en l'exercici del dret i l'aplicació de la justícia".
 
Mall
També anomenat mallete, és un altre dels símbols més utilitzats a l'hora de referir-se a la Justícia. Representa l'autoritat que té qualsevol jutge per a imposar l'ordre, la serietat i el decòrum que ha d'imperar en un tribunal. Els historiadors asseguren que es va utilitzar per primera vegada en 1789 quan el llavors president dels Estats Units, John Adams, volia cridar a ordre al Senat a ses senyories. No obstant això, en els déus Thor (mitologia nòrdica) o Sucellos (celta) ja era un símbol de poder.
 
La perruca britànica
En les pel·lícules britàniques, els jutges d'Anglaterra i Gal·les surten amb una estranya perruca que, en canvi, no usen els seus homòlegs espanyols. Es tracta d'una norma del segle XVIII, que els obligava a portar unes perruques blanques fetes amb crinera de cavall, que, no obstant això, es va relaxar en 2008. En els casos civils o els relacionats amb el dret de família ja no és obligatori el seu ús, que només ha quedat reservat per als assumptes penals (s'entén que protegeix la intimitat i, per tant, possibles represàlies). El disseny de les seves togues també ha estat lleugerament modernitzat.


últimes notícies

Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


LexNET es renova amb una versió més senzilla, accessible i atractiva per als seus usuaris

23 ABR 2024

L'aplicació APPLexNET permet visualitzar notificacions i trasllats de còpies pendents de ...


DESPLEGAMENT DELS JUDICIS TELEMÀTICS

02 ABR 2024


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475